Hoe kunnen we je helpen? Maak hieronder je keuze:

Aangiftetip: autokosten als zorgkosten aftrekbaar

Geplaatst op 23 maart 2017

In sommige situaties zijn autokosten in de aangifte inkomstenbelasting aftrekbaar als zorgkosten. Die aftrek is niet altijd beperkt tot 19 cent per kilometer. In de aangifte inkomstenbelasting kunnen boven bepaalde drempels kosten in verband met ziekte of invaliditeit afgetrokken worden. Voor reizen naar een arts of een ziekenhuis en weer terug naar huis, mogen de werkelijke vervoerskosten afgetrokken worden.

Lees meer

Spoedprocedure tegen bijtellingsverschil 2017

Geplaatst op 14 maart 2017

Per 1 januari 2017 zijn de autobelastingen op een aantal punten gewijzigd. Eén van de veranderingen is een verlaging van het algemene bijtellingspercentage van 25% naar 22%. Auto’s met een Datum Eerste Tenaamstelling (DET) vóór 2017 blijven echter in de 25%-categorie vallen. De Vereniging Zakelijke Rijders (VZR) vindt dit fiscale discriminatie.

Lees meer

Let op overgangsregeling voor auto uit 2012

Geplaatst op 03 maart 2017

Hoewel de bijtelling per 2017 vereenvoudigd is, zijn er nog lastige overgangsregelingen voor auto’s uit de afgelopen jaren. Vooral bij auto’s uit 2012 is het belangrijk dit jaar goed te kijken naar het juiste bijtellingspercentage. In de wettelijke regeling is nu opgenomen dat auto’s die in een eerder jaar al een bijtellingskorting hadden, daarvan gebruik mogen blijven maken zolang de daarvoor geldende 60-maandsperiode nog niet voorbij is. Die maximering van de bijtellingskorting is ingevoerd per 2012.

Lees meer

Belastingdienst mag camerabeelden niet gebruiken

Geplaatst op 24 februari 2017

Bij de controle van rittenregistraties ter voorkoming van de bijtelling voor privégebruik, mag de belastingdienst geen gebruik maken van beelden van ANPR-snelwegcamera's. Daarvoor bestaat onvoldoende wettelijke basis, zo oordeelde de Hoge Raad. De arresten van de Hoge Raad gaan over drie berijders van een auto van de zaak. Zij hielden ter voorkoming van de bijtelling een rittenregistratie bij.

Lees meer

Lagere bijtelling plug-ins niet discriminerend

Geplaatst op 16 februari 2017

De lagere bijtelling voor plug-in hybride auto’s, zoals deze wordt toegepast op auto’s met een eerste tenaamstelling tot en met 2016, levert geen verboden discriminatie op. Dat is het oordeel van het Gerechtshof in Amsterdam in een recente procedure van een berijder van een full-hybride auto (niet plug-in) met 20% bijtelling. Deze berijder zag in de verlaagde tarieven voor plug-in hybrides een ongelijke behandeling met zijn eigen situatie. Dat onderbouwde hij vooral met de stelling dat een stekker-auto onbeperkt op benzine kan rijden, zonder gebruik te maken van de stekker.

Lees meer