Hoe kunnen we je helpen? Maak hieronder je keuze:

Opletten met gebruik buitenlands kenteken

Geplaatst op 21 juni 2017

Bij gebruik van een auto met een buitenlandse kentekenregistratie door een inwoner van Nederland kunnen er zomaar onverwachte naheffingen en boetes ontstaan. Dat blijkt opnieuw uit een recente zaak in hoger beroep. Het ging daarbij om een medewerker van een autobedrijf die staande was gehouden in een auto met een Pools kenteken. Hij verklaarde hierover later dat hij de dag ervoor een reparatie aan een auto van een klant had uitgevoerd en dat hij, om te controleren of alles nu goed was, een rondje om de garage reed voor het testen van de auto.

Lees meer

Stand van zaken spoedprocedures bijtelling 2017

Geplaatst op 16 juni 2017

Per 1 januari 2017 zijn de autobelastingen op een aantal punten gewijzigd. Eén van de veranderingen is een verlaging van het algemene bijtellingspercentage van 25% naar 22%. Auto’s met een Datum Eerste Tenaamstelling (DET) vóór 2017 blijven echter in de 25%-categorie vallen. VZR vindt dit fiscale discriminatie en is daarom een procedure gestart.

Lees meer

Hoge Raad: Vaste bijtellingspercentages gelden ook bij lage autokosten

Geplaatst op 6 juni 2017

De Hoge Raad heeft in een arrest van 2 juni 2017 geoordeeld dat het ontbreken van een tegenbewijsregeling tegen de hoogte van de forfaitaire bijtellingspercentages toegestaan is. Het ging in deze zaak om een thuiszorgorganisatie. Zij gebruikte in de jaren waar de naheffingsaanslagen voor de bijtelling over gingen steeds ongeveer negen auto’s, die vooral gebruikt worden voor het bezoeken van patiënten thuis. De auto’s worden afwisselend door verschillende werknemers gebruikt.

Lees meer

Uitspraak collectief bezwaar privégebruik auto

Geplaatst op 1 juni 2017

Zoals wij onlangs berichtten, heeft de hoogste belastingrechter, de Hoge Raad, op 21 april 2017 uitspraak gedaan in de vier proefprocedures over de btw-heffing over het privégebruik van auto’s van de zaak. Via een collectieve uitspraak op bezwaar wikkelt de belastingdienst nu alle lopende bezwaren af. De uitspraak op bezwaar houdt het volgende in. Slechts op één punt oordeelde de Hoge Raad in voordeel van de betreffende ondernemers.

Lees meer

Denk aan driemaandstermijn voor MIA-aanvraag op elektrische auto

Geplaatst op 27 mei 2017

De populariteit van volledig elektrische auto’s neemt toe, niet in de laatste plaats door de lage bijtelling van slechts 4% van de catalogusprijs. Op deze auto’s geldt bovendien milieu-investeringsaftrek (MIA). Deze MIA houdt in dat ondernemers tot een investering van € 50. 000 een extra fiscale aftrekpost mogen aftrekken ter grootte van 36% van de investering.

Lees meer