Klantinterview: met de elektrische auto op vakantie, ja of nee?

Geplaatst op 29 september 2021

Reizen met de elektrische auto blijft een veelbesproken onderwerp. Onze klant Rob Steenberghe van het bedrijf Kingspan reisde afgelopen zomer elektrisch door Europa en deelt zijn ervaring. Waarom zou je wel of niet met de elektrische auto reizen en wat moet je daarbij zeker niet vergeten?

Lees meer

Belangrijkste fiscale wijzigingen voor het autorijden in 2022

Geplaatst op 28 september 2021

Tijdens Prinsjesdag zijn de nieuwe fiscale maatregelen gepresenteerd voor 2022. Hieronder volgen de belangrijkste wijzigingen voor het autorijden particulier en zakelijk. 

Lees meer

Over de chiptekorten in de auto-industrie

Geplaatst op 23 september 2021

Het afgelopen jaar zijn er aanzienlijk minder auto’s geproduceerd ten opzichte van het voorgaande jaar. Deze daling heeft enerzijds te maken met het stil liggen van de productie door de corona-lockdowns. Anderzijds ondervinden autofabrikanten veel problemen met de levering van computerchips. 

Lees meer

Te laat? Misschien toch recht op vrijstelling motorrijtuigenbelasting!

Geplaatst op 9 augustus 2021

De tijd vliegt. Wanneer je een vrijstelling voor de motorrijtuigenbelasting (mrb) wilt aanvragen, moet je goed in de gaten houden dat je de aanvraagtermijn niet voorbij laat gaan. Wanneer je niet op let, kan je dat veel geld kosten. Dit gebeurde bijvoorbeeld bij een leasemaatschappij die hierdoor meer dan een miljoen (!) euro misliep. De Advocaat-Generaal, de adviseur van onze hoogste rechter, vindt dat de Belastingdienst zich wat soepeler op moet stellen. Zit jij ook met een (te) late aanvraag van een mrb-vrijstelling? Hou deze rechtszaak dan goed in de gaten.Wat was er aan de hand?Een leasemaatschappij leaset een paar honderd taxi's aan diverse taxibedrijven. Voor zo'n taxi hoef je geen mrb te betalen als je aan de voorwaarden voldoet. Zo moet je bijvoorbeeld een taxivergunning hebben en de auto voor 90% of meer voor taxivervoer of openbaar vervoer gebruiken. Dit kun je bijvoorbeeld terugvinden op de website van de Belastingdienst. Een andere voorwaarde is dat je de vrijstelling aanvraagt bij de Belastingdienst. In dit geval was iemand dat blijkbaar vergeten om te doen. Toen men daar een paar jaar later achter kwam, vroeg de leasemaatschappij alsnog de vrijstelling aan.De Belastingdienst verleent de leasemaatschappij de taxivrijstelling voor alle auto's met ingang van het belastingtijdvak van de aanvraag. Tot zover is alles prima. De leasemaatschappij wil de vrijstelling ook voor de afgelopen jaren, maar dat weigert de inspecteur. De leasemaatschappij stapt naar de rechter.De rechtszaakInmiddels is men al een paar jaar aan het procederen. De Rechtbank geeft de Belastingdienst gelijk, het Gerechtshof geeft in hoger beroep de leasemaatschappij gelijk. Het Gerechtshof stelt dat de Belastingdienst de mogelijkheid heeft om de vrijstelling ook voor het verleden te verlenen. Omdat het om zoveel geld gaat (meer dan een miljoen euro), kan de Belastingdienst het volgens de rechter niet maken om de vrijstelling niet te verlenen. De Belastingdienst is het hier niet mee eens en nu is de zaak voorgelegd aan de hoogste rechter, de Hoge Raad. Advocaat-Generaal IJzerman heeft de Hoge Raad geadviseerd om de leasemaatschappij gelijk te geven en de leasemaatschappij dus alsnog de mrb-vrijstelling over de oude jaren te geven. Of de Hoge Raad dit advies op gaat volgen weten wij natuurlijk niet, maar we houden je via deze website op de hoogte van het laatste nieuws.Wat heb je aan deze uitspraak?Zodra de Hoge Raad uitspraak doet, weten we of we de mogelijkheid krijgen om ook voor oude jaren een vrijstelling aan te vragen. Zo ja, dan zijn daar vast ook wat voorwaarden aan verbonden. Zit jij met hetzelfde probleem als de leasemaatschappij en wil je ook een mrb-vrijstelling voor de afgelopen jaren? Wijs jouw inspecteur dan even op deze zaak en vraag of hij met zijn beslissing wil wachten tot de Hoge Raad uitspraak heeft gedaan.

Lees meer

Brandstofkosten & Vakantie

Geplaatst op 2 augustus 2021

Ook tijdens je vakantie lopen je autokosten meestal gewoon door. Het kan dan gaan om de kosten die je maakt voor je auto van de zaak of voor je eigen auto. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de bijtelling, de afschrijvingskoten, de brandstofkosten enzovoorts. Kun je daar nog wat mee qua belastingen?

Vorige week zijn we ingegaan op de bijtelling. Deze week gaan we iets dieper in op de brandstofkosten.Brandstofkosten eigen autoRij je in je eigen auto naar je vakantieadres, dan komen je brandstofkosten natuurlijk voor je eigen rekening. Maar, soms is het nog wel mogelijk om iets 'terug te krijgen'. Ben je werknemer, dan mag je baas je tijdens je vakantie je gewone reiskostenvergoeding blijven doorbetalen. Dit mag in normale situaties maximaal 6 weken, daarna moet je baas hierover mogelijk loonheffingen inhouden.Ben je zelfstandig ondernemer of Zzp’er? Dan kun je mogelijk nog wat met de btw die de brandstofleverancier je in rekening heeft gebracht. Daarvoor is wel vereist dat je de brandstof met de zakelijke pinpas hebt afgerekend of dat je een factuur hebt op naam van je bedrijf. We geven wel toe dat het terughalen van de Nederlandse btw een stuk eenvoudiger is dan het terughalen van buitenlandse btw. Bovendien moet je natuurlijk een bedrijf hebben dat recht heeft op btw-aftrek.Brandstofkosten auto van de zaakRij je in je auto van de zaak naar je vakantieadres, dan is de kans aanwezig dat je van je baas een tankpas hebt gekregen waarmee je ook in het buitenland kunt tanken. In dat geval hoef je natuurlijk nergens rekening mee te houden. Wel is het handig om de goede kilometerstand in te toetsen (mocht je die door moeten geven), maar dat heeft op zich niets met de brandstofkosten te maken.Heb je geen tankpas of werkt deze niet in het buitenland? Dan moet je natuurlijk even nakijken of je baas de in het buitenland getankte of geladen brandstof wel vergoedt. Is dat het geval, dan kun je twee dingen afspreken met je baas. Ofwel: jij schiet de brandstofkosten voor en je baas betaalt deze later terug. Ofwel: jij betaalt de brandstofkosten uit eigen zak, maar je spreekt af dat deze brandstofkosten aangemerkt kunnen worden als eigen bijdrage voor het privégebruik van de auto van de zaak.In het eerste geval kun je het bedrag gewoon bij je baas declareren (bewaar het bonnetje!), in het tweede geval mag je baas deze eigen bijdrage van de bijtelling aftrekken. De bijtelling kan door deze eigen bijdrage maximaal € 0 worden, dus betaal je meer eigen bijdrage dan je aan bijtelling hebt, dan heb je pech. Let op: in beide gevallen moet je dit vooraf samen met je baas op papier zetten, anders levert dit mogelijk een discussie met de Belastingdienst op.

Lees meer
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Accepteren