Ondernemersvrijstelling bestelauto ook voor btw-vrijgestelde ondernemers

Geplaatst op 17 mei 2018

Ook btw-vrijgestelde ondernemers hebben recht op de bpm-vrijstelling en het lage mrb-tarief voor hun zakelijk gebruikte bestelauto. In de praktijk levert dit nogal eens een misverstand op. Een te hoge kilometerkostprijs is het gevolg. Het misverstand doet zich vooral voor als de belastingdienst u als btw-vrijgestelde ondernemer heeft uitgeschreven voor de btw.

Lees meer

Staatssecretaris ziet nog geen hogere BPM-opbrengst door WLTP

Geplaatst op 11 mei 2018

Staatssecretaris Menno Snel van Financiën ziet nog geen hogere BPM-opbrengst door de nieuwe WLTP-testmethode voor de vaststelling van de CO2-uitstoot. Dat schrijft hij begin mei 2018 in zijn beantwoording van Kamervragen over de Fiscale Beleidsagenda. Gevraagd wordt hoe de verwachting van autoimporteurs dat de BPM de komende jaren stijgt, te rijmen is met een budgetneutrale omzetting. Snel antwoordt dat de BPM-opbrengst over 2017 is gestegen ten opzichte van de opbrengst over 2016.

Lees meer

Tegenbewijs bijtelling is vormvrij

Geplaatst op 4 mei 2018

Als een werknemer of een ondernemer een auto van de zaak ter beschikking heeft, geldt als uitgangspunt een bijtelling voor privégebruik. Met de tegenbewijsregeling kun je die bijtelling voorkomen. Het tegenbewijs is vormvrij. In de praktijk zal een sluitende rittenregistratie meestal het beste tegenbewijs opleveren.

Lees meer

RAI Vereniging pleit voor afbouw BPM

Geplaatst op 26 april 2018

De almaar groeiende import van gebruikte auto’s bedreigt de klimaatambities van het Kabinet. Dat stelt de RAI Vereniging. Zij pleit daarom voor afbouw van de BPM. Een jonggebruikte importauto stoot gemiddeld zo’n 12 procent meer CO2 uit dan een nieuwe auto.

Lees meer

Belastingdienst wil ANPR-controles weer invoeren

Geplaatst op 19 april 2018

De belastingdienst wil voor de controle van rittenregistraties van de tegenbewijsregeling van de bijtelling opnieuw de camera’s met nummerplaatherkenning inzetten. Dat blijkt uit de halfjaarsrapportage van de belastingdienst. Begin 2017 werd gebruik van beelden van camera’s met Automatic Number Plate Recognition (ANPR) nog door de Hoge Raad onloetbaar geacht. De belastingdienst heeft daarna het gebruik van deze camerabeelden stopgezet voor de controle op de bijtelling, de MRB en het eurovignet.

Lees meer
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Accepteren