Let op als je je zakelijke auto ook voor ander werk gebruikt

Geplaatst op 25 januari 2020

Of kun je de auto die door de ene werkgever aan je ter beschikking is gesteld ook voor een andere baan gebruiken en beide soorten ritten als zakelijk aanmerken? Die vragen zijn cruciaal als je de bijtelling voor privégebruik met een rittenregistratie zou willen voorkomen maar toch voor beide soorten werk met dezelfde auto wilt rijden.

Lees meer

Auto & Fiscus 2020

Geplaatst op 24 januari 2020

Lees alles wat je wilt weten in de "Auto en Fiscus in 2020" van de VNA, Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen.

Lees meer

Geen naheffing door uitzondering voor wisselend gebruik

Geplaatst op 18 januari 2020

De situatie was als volgt: Bij een aannemersbedrijf zijn in de periode van een belastingcontrole drie bestelauto’s in gebruik, waarvoor de eindheffing voor ‘doorlopend afwisselend gebruik’ is toegepast. Deze bestelauto’s hebben een enkele cabine en worden gebruikt voor het vervoer van de werknemers en materiaal naar de plaats van de werkzaamheden. De bestelauto’s worden meestal gebruikt door een vast tweetal werknemers met wie het bedrijf gebruikersovereenkomsten heeft gesloten. Daarin staat onder andere: “De auto wordt aan de werknemer ter beschikking gesteld voor het uitoefenen van zijn/haar functie (zakelijk gebruik). De werknemer is echter vrij de auto eveneens voor privé doeleinden te gebruiken (bijvoorbeeld tijdens vrije dagen en vakanties), echter niet meer dan 500 km per kalenderjaar, tenzij werknemer bijtelling betaalt”. Een rittenregistratie is niet bijgehouden. In de praktijk is het gebruik zo dat een koppel van twee collega’s diverse klusadressen per dag bezoeken. Degene van het koppel die de bestelauto naar het klusadres rijdt en weer terug of naar een andere klus kan wisselen per rit en per dag. Het bedrijf heeft met de werknemers afgesproken dat in principe degene die het verst weg woont van het klusadres de bestelauto ’s avonds mee naar huis neemt en de volgende dag de ander ophaalt. Soms rijdt een andere werknemer in plaats van een van de werknemers van het vaste koppel mee. Bij vakantie van een van de twee rijdt in principe de andere werknemer in de auto, al dan niet samen met een andere collega.

Lees meer

Praktische tips voor de btw-heffing over het privégebruik

Geplaatst op 9 januari 2020

Het vaste percentage kun je gebruiken als je niet voldoende gegevens over het werkelijke gebruik hebt. Maar heb je die gegevens wel, dan kun je daarmee misschien een voordeliger uitkomst krijgen. De werkelijke kilometerverhoudingen van het privégebruik ten opzichte van het totale aantal gereden kilometers in het kalenderjaar kun je dan namelijk gebruiken voor de berekening van de btw over het privégebruik: Dat percentage vermenigvuldig je met de btw op de autokosten. Daarbij moet je in de eerste 5 jaar ook 1/5 van de btw op de aanschaf meenemen.

Lees meer

Kamerleden willen tijdig onderzoek naar WLTP en BPM

Geplaatst op 3 januari 2020

De Tweede en Eerste Kamer namen afgelopen najaar het wetsvoorstel aan waarmee per 1 juli 2020 een nieuwe BPM-tabel gaat gelden. In die nieuwe tabel worden de BPM-tarieven afhankelijk van de CO2-uitstoot volgens de WLTP-testmethode. De toenmalige staatssecretaris beloofde destijds dat deze omzetting budgetneutraal zou verlopen. RAI Vereniging en BOVAG stelden echter op basis van een onderzoek van KPMG dat er na de wijziging structureel zo’n 200 miljoen euro teveel aan BPM in de schatkist vloeit, bovenop de ruim 600 miljoen BPM die tot en met juni al extra binnenkomt. Staatssecretaris Snel stelde daartegenover dat een lastige factor bij het onderzoeken van een mogelijk effect van de nieuwe WLTP-testmethode is dat er rondom auto’s en CO2-uitstoot regelmatig veranderingen plaatsvinden die niet per definitie een gevolg zijn van de invoering van de nieuwe WLTP-test. Volgens hem blijkt uit onderzoek van TNO dat het overgrote deel van de nieuwe auto’s zwaarder en krachtiger is geworden ten tijde van de Europese invoering van de WLTP.

Lees meer
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Accepteren