Gestegen BPM-opbrengst leidt tot nieuwe Kamervragen

Geplaatst op 9 maart 2018

Radiozender BNR berichtte onlangs dat de BPM-opbrengst over 2017 fors hoger is dan over 2016 en dat de opbrengst met 27,4% gestegen zou zijn tot € 1,9 miljard. Reden voor Tweede Kamerleden om de staatssecretaris van Financiën Menno Snel te vragen of dit te wijten is aan de nieuwe WLTP-testmethode voor de CO2-uitstoot van de auto. Volgens Snel is de hogere opbrengst over 2017 geen gevolg van de nieuwe WLTP-methode, maar wordt dit bijvoorbeeld veroorzaakt door de hogere economische groei (meer verkochte auto’s) en veranderende consumentvoorkeuren. Zo kan het zijn dat consumenten vaker dan voorgaande jaren kiezen voor een grotere en duurdere auto met een hogere CO2-uitstoot en een hogere BPM op de koop toenemen.

Lees meer

De auto in de Fiscale Beleidsagenda

Geplaatst op 28 februari 2018

In het regeerakkoord heeft het kabinet Rutte III veel fiscale plannen opgenomen. In de Fiscale Beleidsagenda die deze week gepubliceerd is, wordt dit wat verder uitgewerkt. Voor de autobelastingen gaan die plannen vooral over de emissieloze auto’s en over de BPM. Voor emissieloze auto’s (elektrische auto’s en auto’s op waterstof) kunt u op dit moment gebruik maken van gunstige regelingen in de bijtelling, de BPM en de MRB.

Lees meer

Raam in dakrand toch geen zijruit

Geplaatst op 24 februari 2018

Bestelauto’s mogen in de meeste gevallen voor de BPM- en MRB-wetgeving geen zijruit hebben. Maar hoe zit dat dan met een ruitje in de dakrand?Zo’n kwestie kwam onlangs aan de orde bij de belastingrechter. Het ging om een Land Rover Defender met ‘grijs kenteken inrichting’. Dat is voordelig omdat dan de ondernemersvrijstelling van de BPM en het lage MRB-tarief kan gelden.

Lees meer

Auto & Fiscus 2018

Geplaatst op 16 februari 2018

Lees alles wat je wilt weten in de "Auto en Fiscus in 2018" van de VNA, Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen.

Lees meer

Nieuwe rechtbankuitspraak over bijtellingsverschil van 22 en 25 procent

Geplaatst op 10 februari 2018

Auto’s met een datum eerste toelating vanaf 2017 krijgen standaard te maken met 22% bijtelling. Voor oudere auto’s is dat nog 25%. Over de vraag of dat verschil wel toegestaan is, lopend diverse procedures. De spoedprocedure van de Vereniging Zakelijke Rijders ligt inmiddels bij de Hoge Raad.

Lees meer