Algemene Rekenkamer presenteert rapport over autobelastingen

Geplaatst op 4 juli 2020

De hoofdconclusie van de analyse van de Algemene Rekenkamer is dat elektrische auto’s aanzienlijke belastingbedragen vergen, zowel per auto als per bespaarde ton CO2. Deze belastingposten hangen samen met de milieudoelstellingen die het kabinet met deze maatregelen nastreeft. De belastingvoordelen voor elektrische auto’s komen vooral terecht bij zakelijke rijders, aldus de Algemene Rekenkamer. Voor de bestelauto’s concludeert de Rekenkamer dat er met de BPM-vrijstelling en het lage MRB-tarief een groot bedrag is gemoeid en dat de fiscale regelingen voor bestelauto’s weinig positieve invloed hebben op het bereiken van luchtkwaliteits- en klimaatdoelen.

Lees meer

Versoepeling beleid reiskostenvergoedingen (update)

Geplaatst op 27 juni 2020

Veel werkgevers vergoeden woon-werkverkeer met een eigen vervoermiddel van de medewerker via een vast bedrag per maand. Dat is wel zo praktisch, omdat je dan niet hoeft bij te houden hoe veel dagen iemand naar zijn of haar werk is gereden. Fiscaal is het uitgangspunt voor een onbelaste reiskostenvergoeding wel een vergoeding per kilometer. Tot 19 eurocent per kilometer is zo’n vergoeding onbelast. Toch is een vaste reiskostenvergoeding fiscaal ook toegestaan als de woon-werkafstand niet meer is dan 75 kilometer. Bij kortdurende afwezigheid mag zo’n vaste vergoeding dan doorbetaald worden. Bij een woon-werkafstand vanaf 75 km enkele reis moest altijd wel nacalculatie plaatsvinden.

Lees meer

Voorkom dubbele bijtelling door regeling tijdelijk vervangende leasevoertuig

Geplaatst op 20 juni 2020

De Brancheregeling Tijdelijk Vervangend Leasevoertuig kan dan goede diensten bewijzen om dubbele bijtelling te voorkomen. Deze brancheregeling is ontstaan op initiatief van de Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen. Het betreft praktische werkafspraken met de belastingdienst voor situaties waarin tijdelijk een vervangend leasevoertuig wordt ingezet. Bij inzet van een vervangende auto wordt dan schriftelijk tussen werkgever en werknemer vastgelegd dat de vaste auto tijdelijk niet ter beschikking staat. De werknemer levert daarbij de auto, de papieren en de sleutel in bij de werkgever of de leasemaatschappij.

Lees meer

Samenloop tussen particuliere EV-subsidie en ondernemingsvermogen niet mogelijk

Geplaatst op 13 juni 2020

De achtergrond van deze vraag is dat je als zelfstandig ondernemer voor de inkomstenbelasting de mogelijkheid hebt om je auto bij een combinatie van zakelijk en privégebruik tot je privévermogen te rekenen. Je hebt dan geen bijtelling, maar wel btw-aftrek.

Lees meer

Subsidieregeling particuliere EV opengesteld

Geplaatst op 4 juni 2020

Met de subsidie wil het kabinet rijden met volledig elektrische personenauto’s (EV’s) aantrekkelijker maken. Deze auto’s zijn energiezuinig, goed voor het klimaat en dragen bij aan schone lucht. Particulieren in Nederland die een nieuwe of gebruikte elektrische auto kopen of leasen komen daarom vanaf 4 juni 2020 in aanmerking voor een subsidie.

Lees meer
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Accepteren