Terug naar overzicht

Advocaat-Generaal: ANPR-gegevens niet bruikbaar als bewijs

Geplaatst op 19 augustus 2016

Bij de Hoge Raad loopt al geruime tijd een procedure over het gebruik van ANPR-camerabeelden als bewijsmateriaal in een bijtellingszaak. De zogenaamde ‘Conclusie’ van de Advocaat-Generaal is nu bekend geworden. De Advocaat-Generaal is van mening dat fiscus niet het recht heeft op het maken van deze ANPR-beelden.

De zaak draait om iemand van wie de rittenregistratie is gecontroleerd met behulp van beelden van zogenaamde ANPR-camera’s. Die camera’s hangen vooral langs de belangrijkste snelwegen en herkennen de kentekens van passerende auto’s.

Tot in hoger beroep was de belastingdienst in het gelijk gesteld. De Advocaat-Generaal, de ‘adviseur’ van de Hoge Raad, adviseert de Hoge Raad echter om deze berijder wél in het gelijk te stellen.

De ANPR-camerabeelden worden namelijk zelfstandig door de belastingdienst gemaakt. Volgens de Advocaat-Generaal is daarbij sprake van “systematische gegevensverwerking”. De manier waarop dat met deze camera’s gebeurt, levert echter een grote inbreuk op de privacy op. In de fiscale wetgeving is zo’n systematische gegevensverwerking nergens als bevoegdheid voor de belastingdienst opgenomen. En zou het wel op een wettelijke bepaling gebaseerd kunnen worden, dan nog is de Advocaat-Generaal van mening dat het zo onhelder en zonder duidelijke waarborgen voor de privacybescherming van burgers is geregeld, dat het vastleggen van deze gegevens op de openbare weg niet toelaatbaar is. 

Met deze conclusie ziet de zaak er voor deze berijder hoopvol uit. Het arrest van de Hoge Raad wordt binnen enige tijd verwacht. Als u hier zelf ook mee te maken hebt, is het aan te raden om in uw bezwaarschrift naar deze zaak te verwijzen.

Bron: Auto & Fiscus
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Accepteren