Terug naar overzicht

Bestelautoverklaring ook in de loop van het jaar aan te vragen

Geplaatst op 21 mei 2016

Berijders van een bestelauto kunnen met een Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto voorkomen dat zij een rittenregistratie moeten bijhouden. Zo’n verklaring kan soms ook in de loop van het jaar ingaan.

De Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto is per 2012 ingevoerd. De berijder kan via de werkgever aan de belastingdienst verklaren dat hij de bestelauto niet privé zal gebruiken. Controle vindt dan niet plaats via de rittenregistratie, maar doordat de belastingdienst bewijsstukken van de zakelijkheid van een bepaalde rit kan opvragen.

Als de berijder er in de loop van het jaar achter komt dat hij zo’n Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto wil indienen, dan is dat soms alsnog mogelijk.

Deze mogelijkheid doet zich voor als de berijder tot aan de ingangsdatum van de Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto kan bewijzen dat hij tot die ingangsdatum op jaarbasis niet meer dan 500 kilometerprivé heeft gereden met de bestelauto. Overstap van een rittenregistratie op zo’n Verklaring is in zo’n geval toegestaan.

Het overstappen op een Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto is vanzelfsprekend niet mogelijk als de bestelauto in dit jaar al voor meer dan 500 km privé is gebruikt.

Bron: Auto & Fiscus
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Accepteren