Terug naar overzicht

Bezwaar tegen btw-heffing privégebruik kan zinvol zijn

Geplaatst op 28 januari 2016

De meeste ondernemers zullen deze week hun btw-aangifte over de laatste periode van vorig jaar indienen. In die aangifte wordt ook het privégebruik van de auto van de zaak verwerkt. Bezwaar hiertegen kan nuttig zijn.

Voor 1 juli 2011 was de btw-correctie voor privégebruik van de auto van de zaak gekoppeld aan de loonbelastingbijtelling. Dit leverde volgens eerdere uitspraken een niet toegestane fiscale discriminatie op tussen auto’s met 25% bijtelling en auto’s met een lagere bijtelling. Vanaf 1 juli 2011 geldt daarom een btw-heffing over het privégebruik op basis van het werkelijke aantal privékilometers. Als dat aantal niet bekend is, kan gekozen worden voor een forfaitaire correctie van 2,7% van de catalogusprijs van de auto. Vanaf het zesde gebruiksjaar is dat forfaitaire percentage 1,5%.
Onomstreden is deze nieuwe wetgeving echter niet. Er lopen diverse proefprocedures over. Een van de geschilpunten is de vraag of er in het jaar 2011 wel twee verschillende regelingen binnen één jaar konden bestaan. Een ander discussiepunt betreft het mogen gebruiken van een geschat aantal privékilometers en een geschat brandstofverbruik, zodat de btw-heffing op dat geschatte privévoordeel kan worden gebaseerd. Daarnaast staat ter discussie of er wel een afzonderlijke btw-heffing over het privégebruik kan zijn als er sprake is van een eigen bijdrage door de werknemer. Ook is de vraag of de btw-heffing bij privégebruik van leaseauto’s wettelijk wel juist geregeld is.
De uitspraken zijn tot nu niet heel hoopgevend. De zaken liggen nu echter bij de Hoge Raad. Zolang de arresten van de Hoge Raad er niet zijn, is het maken van bezwaar daarom zinvol. Daarmee houdt u voor uzelf de mogelijkheden van een gunstige uitkomst open.

Voor accountants en belastingadviseurs heeft de belastingdienst inmiddels toegezegd dat een afzonderlijk bezwaar over 2015 niet nodig is, als zij voor hun cliënten over de afgelopen jaren al bezwaar hebben gemaakt. Het jaar 2015 wordt daar dan in meegenomen. Als u als ondernemer zelf bezwaar maakt, kunt u een bezwaarschrift tegen uw eigen afdracht van btw over het privégebruik indienen bij de belastingdienst. Hiervoor geldt een termijn van zes weken.

Bron: Auto & Fiscus
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Accepteren