Terug naar overzicht

Bezwaren btw-heffing auto krijgen collectieve uitspraak

Geplaatst op 04 april 2017

Binnenkort worden de uitspraken van de Hoge Raad verwacht in de vier zaken over het privégebruik van de auto van de zaak. De belastingdienst zal de meeste bezwaren afhandelen via een collectieve uitspraak.

Over de belastingjaren 2011 tot en met 2016 hebben volgens opgaaf van de belastingdienst ruim 200.000 ondernemers bij elkaar zo’n 2 miljoen bezwaarschriften ingediend over de btw op privégebruik van zakelijke auto’s. In vier procedures worden allerlei praktische en formeelrechtelijke aspecten van de per juli 2011 ingevoerde wetgeving getoetst. Om al deze bezwaren straks praktisch te kunnen afhandelen, heeft de staatssecretaris van Financiën deze bezwaren aangemerkt als “massaal bezwaar”.

Er treedt dan een regeling in werking die inhoudt dat de bezwaren worden aangehouden in afwachting van de uitkomst van de procedures bij de rechter. De verwachting is dat de Hoge Raad binnenkort uitspraak doet. De inspecteur zal binnen zes weken na de uitspraak van de Hoge Raad een collectieve uitspraak doen op alle ingediende bezwaarschriften die onder deze regeling vallen. Op basis van de uitkomst van deze procedures wordt er dan ook meer duidelijk over de praktische en financiële afwikkeling.

Bron: Auto & Fiscus
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Accepteren