Terug naar overzicht

Bezwaren btw privégebruik nog tot 15 juli te motiveren

Geplaatst op 06 juli 2017

Na de uitspraken van de Hoge Raad van 21 april 2017 in de vier proefprocedures over de btw-heffing over het privégebruik van auto’s van de zaak, staat er nog één punt open. De motivering van de bezwaren op dit punt moet voor 15 juli 2017 ingediend zijn.

Slechts op één punt oordeelde de Hoge Raad in voordeel van de automobilist. De Hoge Raad oordeelde dat als het gebruik van het forfait van 2,7% of 1,5% ertoe heeft geleid dat de ondernemer meer btw heeft betaald dan over de aan het privégebruik toe te rekenen werkelijke uitgaven, de ondernemer voor dat deel recht heeft op een teruggaaf van btw. De ondernemer moet dan wel zelf gegevens verstrekken over de omvang van het privégebruik. Dat hoeft niet per se met een rittenregistratie, zoals de belastingdienst tot nu toe eiste.
De mate van privégebruik moet daarbij per auto inzichtelijk gemaakt worden.

Positief aan de uitspraken is bovendien dat deze naar de mening van AMD automotive fiscalisten gezien kan worden als een bevestiging van het standpunt dat de btw-heffing over het privégebruik nooit meer kan zijn dan de daadwerkelijk aan dat jaar toe te rekenen btw-heffing.

Het aanleveren van de onderbouwing van het bezwaar en een berekening kan tot 15 juli 2017 met een formulier dat op de website van de belastingdienst staat. Diverse organisaties van belastingadviseurs en accountants hebben op een langere termijn aangedrongen. Helaas echter vergeefs, zodat de termijn al binnenkort gaat verlopen.

Bron: Auto & Fiscus
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Accepteren