Terug naar overzicht

Bijtelling en vakantie

Geplaatst op 15 juli 2017

De vakantieperiode levert voor de rittenregistratie de vraag op wat nu precies een zakelijke rit is. Hoe zit dat bijvoorbeeld bij de combinatie van een vakantie en een zakelijke afspraak?

Uitgangspunt is dat het doel van de rit bepaalt of het een zakelijke of een privérit is. Maar soms kunnen in één rit zowel zakelijke als privékilometers gereden worden. Er moet dan eerst gekeken worden wat het hoofddoel van de rit is. 

Maar ook dat is niet altijd duidelijk. Als iemand bijvoorbeeld voor een vakantie naar Frankrijk rijdt en daar ook een zakelijke afspraak heeft, gaat de familie dan mee omdat er toch al een zakelijke afspraak was en er een vakantie aan verbonden wordt, of gaat men op vakantie en wordt er – omdat men er toch al in de buurt is – een zakelijke afspraak aan verbonden? In de rechtspraak wordt dat zo opgelost dat de kilometers van zo’n combinatierit alleen als zakelijke kilometers meetellen als zij door iemand die niet een baan heeft zoals als deze werknemer, maar die wat inkomen, vermogen en gezin betreft in vergelijkbare omstandigheden verkeert, niet zouden zijn gemaakt. Een combinatierit waarbij ook een vakantie aan de orde is, zal daardoor al heel snel als privérit worden aangemerkt. En daarmee wordt vrijwel altijd de 500-kilometergrens van het privégebruik overschreden. Het gevolg is dan een bijtelling over het hele jaar.

Bron: Auto & Fiscus
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Accepteren