Terug naar overzicht

Bovag en RAI: aanpassing BPM-tarieven noodzakelijk

Geplaatst op 01 november 2018

Voor de bepaling van de CO2-uitstoot van een auto geldt vanaf 1 september 2018 een nieuwe methode: de WLTP. Met een omrekenfactor geldt de met de nieuwe methode vastgestelde CO2-uitstoot vervolgens ook voor de BPM, de aanschafbelasting op een nieuwe auto.

De bedoeling was dat de hoogte van de BPM door de invoering van de nieuwe meetmethode niet zo wijzigen. De vorige staatssecretaris van Financiën sprak over “budgetneutraliteit”.

Onlangs schreef staatssecretaris Snel aan de Tweede Kamer dat het op basis van door TNO geanalyseerde uitstootdata niet mogelijk is om te concluderen dat er door de nieuwe testmethode sprake is van een hogere CO2-uitstoot van WLTP-auto’s. TNO concludeerde ook dat WLTP-geteste auto’s andere eigenschappen hebben dan NEDC-geteste auto’s. Snel zag dan ook geen aanleiding om de BPM-tarieven per 2019 al aan te passen.
Bovag en RAI kwamen vandaag echter met eigen berekeningen. Met een grote lijst aan voorbeelden van auto’s die geen technische wijziging hebben ondergaan in verband met de nieuwe WLTP-testmethode, laten beide organisaties zien dat de BPM wel degelijk stijgt. Dit terwijl de vergeleken voertuigen identiek zijn qua gewicht, motorvermogen en technische specificaties. Bovag en RAI pleiten voor een aanpassing van de BPM-tarieftabel zodat er alsnog sprake is van een budgetneutrale invoering van de nieuwe meetmethode.

De Tweede Kamer spreekt maandag 5 november in commissieverband over het Belastingplan 2019, waarna later deze maand de plenaire behandeling plaatsvindt. Wij houden u van het vervolg op de hoogte.

Bron: Auto & Fiscus
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Accepteren