Terug naar overzicht

Eerder geregistreerde auto is een gebruikte auto voor de BPM

Geplaatst op 28 mei 2016

Een in het buitenland al geregistreerde auto is bij invoer in Nederland een gebruikte auto voor de BPM-berekening. Dat is het oordeel van Gerechtshof Den Bosch in een nieuwe zaak.

In die zaak ging het om auto’s die met zeer weinig kilometers waren ingevoerd in Nederland. De belastingdienst vond het nieuwe auto’s en legde een naheffing van BPM op tegen het tarief van het invoerjaar en zonder afschrijving.

Dat is niet terecht, zo oordeelde het Gerechtshof in Den Bosch. In het geldende Kaderbesluit BPM is geen definitie meer opgenomen van het begrip ‘gebruikte auto’. In de voorheen geldende Leidraad BPM was dat wel zo. Daarin was opgenomen dat een eerder geregistreerde auto bij invoer in Nederland een gebruikte auto is. Die passage was toelichtend van aard, zo oordeelde het Hof in navolging van de stelling van de inspecteur van de belastingdienst. Vervolgens oordeelde het Hof dat een toelichting een verheldering is van iets was al geldt. Namelijk dat een eerder geregistreerde auto voor de BPM een gebruikte auto is. De inspecteur had daarom ten onrechte een naheffing opgelegd.

Dit oordeel brengt met zich mee dat alsnog een beroep kan worden gedaan op het tarief van het bouwjaar van de auto of een eventueel tussenliggend jaar en dat er een afschrijving op de BPM geldt.

Bron: Auto & Fiscus
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Accepteren