Terug naar overzicht

Geen btw-aftrek op kilometervergoeding

Geplaatst op 22 juli 2017

Het Gerechtshof in Den Haag oordeelde onlangs in een fiscale procedure dat er geen recht bestond op btw-aftrek op kilometerkosten. Maar soms zijn er toch mogelijkheden voor btw-aftrek op de privéauto van de ondernemer.

Op kilometervergoedingen aan personeel kan geen btw-aftrek geclaimd worden. Ook niet op de 19 eurocent per kilometer die ondernemers met bijvoorbeeld een eenmanszaak zelf van hun winst mogen aftrekken als zij een privévervoersmiddel gebruiken.

Ondernemers die zelf als btw-ondernemer worden aangemerkt door de belastingdienst, hebben echter soms toch een aftrek voor de privéauto die zij zowel zakelijk als privé gebruiken. Het moet dan gaan om een auto die privé is aangeschaft en ook minimaal tien procent zakelijk wordt gebruikt. De auto mag dan voor de btw behandeld worden als ondernemingsvermogen. Dat betekent dat de btw aftrekbaar is, al geldt voor het privégebruik wel een correctie op die aftrek. De auto mag ook behandeld worden als btw-privévermogen. In dat geval kan de btw op het zakelijke deel van de gebruikskosten afgetrokken worden. 

Deze keuzemogelijkheden voor de btw staan los van de keuze die voor de inkomstenbelasting gemaakt wordt.

Bron: Auto & Fiscus
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Accepteren