Geen opzetboete bij naheffing bijtelling door inschakelen administratiekantoor
Bij naheffing van loonheffingen voor privégebruik van auto’s van de zaak, kan de belastingdienst een boete opleggen. Schakelt de ondernemer een accountant of een administratiekantoor in voor zijn administratie en aangiften, dan is vraag in hoeverre fouten aan de ondernemer zelf toegerekend kunnen worden.
In een zaak die kortgeleden speelde bij het Gerechtshof Amsterdam, ging het om een restaurant dat in de aangifte loonheffingen de bijtelling niet had meegenomen. Ook kon niet worden aangetoond dat de auto’s voor niet meer dan 500 km per jaar privé gebruikt waren. De naheffing voor de bijtelling bleef dan ook overeind. De boetes werden echter vernietigd.
In dit geval was er een vergrijpboete opgelegd. Dat kan bij aanwezigheid van opzet of grove schuld. De boete kan dan oplopen tot 100% van de naheffing.
De vraag was echter of deze ondernemer zélf ook wel opzettelijk of met grove schuld onjuiste aangiften had gedaan. Dat was volgens het Gerechtshof niet het geval. De ondernemer had zelf geen kennis van de fiscale regels en had voldoende zorg besteed aan de keuze van het administratiekantoor en de samenwerking daarmee. Dat kantoor verzorgde zijn administratie en diende namens hem de aangiften in. Bijzondere omstandigheden op grond waarvan de ondernemer zelf opzet of grove schuld zou hebben, waren er ook niet. De inspecteur stelde nog dat de bijtellingsregels algemeen bekend zijn. Maar dat brengt nog niet met zich mee dat de ondernemer zelf dan ook nader onderzoek moet doen.