Terug naar overzicht

Gewijzigde regelingen voor milieuvriendelijke investeringen

Geplaatst op 02 januari 2017

De Milieulijst 2017 is gepubliceerd. De belangrijkste wijzigingen voor personen- en bestelauto’s zetten wij hieronder voor u op een rij.

De volledig elektrische personenauto komt ook in 2017 in aanmerking voor 36% milieu-investeringsaftrek (MIA) tot een investeringsbedrag van € 50.000. Die aftrek geldt in 2017 ook voor een waterstofpersonenauto. Op de waterstofpersonenauto mag daarnaast ook willekeurig worden afgeschreven.

De regelingen voor de volledig elektrische bestelauto worden verruimd. In 2017 is 36% MIA mogelijk tot € 75.000 en bovendien mag deze bestelauto willekeurig worden afgeschreven.

Plug-in hybride personenauto’s met een benzinemotor komen in 2017 evenals in 2016 nog slechts voor MIA in aanmerking als de CO2-uitstoot niet hoger is dan 30 gram/km. Die MIA van 27% geldt dan tot ten hoogste € 35.000.

Ook de regeling voor de bestelauto met zeer duurzame transportkoeling is gewijzigd. Naast versnelde afschrijving is vanaf 2017 27% MIA mogelijk tot een investeringsbedrag van € 16.000. Eventuele zonnepanelen komen voor 55,5% energie-investeringsaftrek in aanmerking.

Op waterstofafleverstations, oplaadpunten voor elektrische auto’s en aardgasvulpunten is in 2017 milieu-investeringsaftrek en in de eerste twee gevallen versnelde afschrijving mogelijk. Het moet dan wel gaan om voorzieningen op eigen bedrijfsterrein, bestemd voor eigen voertuigen.

Anders dan bij de gewone kleinschaligheidsinvesteringsaftrek, kan de milieu-investeringsaftrek ook worden toegepast bij operationele lease. De aanvraag gebeurt dan door de leasemaatschappij, die het fiscale voordeel verwerkt in de leasetermijnen. Om de milieu-investeringsaftrek te kunnen toepassen, is het belangrijk dat de investering in het nieuwe bedrijfsmiddel binnen drie maanden na het aangaan van de investeringsverplichting bij RVO.nl wordt aangemeld.

Bron: Auto & Fiscus
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Accepteren