Terug naar overzicht
Tips van Oostendorp Autolease

Help, mijn lage bijtelling stopt. Wat nu?

Geplaatst op 17 oktober 2018

Veel zakelijke rijders genieten momenteel een lage fiscale bijtelling. Dat is nog eens prettig rijden. Maar wist je dat de lage bijtelling alleen geldt voor de leaseperiode en voor een duur van maximaal vijf jaar? Na vijf jaar wordt opnieuw berekend in welke bijtellingscategorie (22% of 4% voor de elektrische auto) de auto dan valt. Reden genoeg om eens wat mogelijkheden op een rijtje te zetten om zowel privé als zakelijk prettig rond te blijven rijden.  

1. De leaseauto alleen zakelijk rijden
Om compleet van een fiscale bijtelling af te zijn, is het alleen zakelijk rijden van je leaseauto uiteraard de meest logische optie. Geen privé kilometers meer, geen bijtelling meer, wel het goed bijhouden van je zakelijke kilometer administratie en ritregistratie. En heb je privé ook nog een auto nodig?
Private lease biedt tegenwoordig al veel aantrekkelijke mogelijkheden. Of zijn het voornamelijk wat kilometers rondom huis, wat dacht je van een leasefiets?   

2. Een private lease auto met een vergoeding voor de zakelijke kilometers
Draai het om. Jij rijdt een private lease auto en je laat je zakelijke kilometers door je werkgever vergoeden. Uiteraard moet je werkgever hiervoor open staan en is een duidelijke kilometerregistratie hierbij wel noodzakelijk, maar je hebt geen gedoe met bijtellingen en rijdt zonder zorgen de auto die jij wilt rijden. Privé én zakelijk. 

3. Ga voor elektrisch rijden
Het is het overwegen waard om over te stappen op een volledig elektrische auto. Helemaal nu de bijtelling op elektrische auto’s slechts 4% is. Helaas is de keuze in het aanbod elektrische auto’s nog een beetje beperkt en past de auto soms (nog) niet in de autoregeling.  Ook moet je goed kijken naar de laadmogelijkheden, thuis, onderweg en op het werk. Overstappen op elektrisch rijden vergt misschien wat meer voorbereiding en uitzoekwerk, maar klaar voor de toekomst ben je zeker.

4. Kies voor een mobiliteitsbudget
In plaats van automatisch te kiezen voor een leaseauto kan een mobiliteitsbudget ook interessant zijn. Je werkgever moet deze optie dan uiteraard wel aanbieden. Bij een mobiliteitsbudget stelt de werkgever het bedrag dat de werkgever anders kwijt zou zijn geweest aan jouw leaseauto ter beschikking. Dit kan interessant zijn wanneer je privé een zuinigere auto rijdt dan de leaseauto die de werkgever aan jou beschikbaar stelt of wanneer je slim kunt omgaan met jouw mobiliteit, denk aan gebruik maken van het OV, deelauto’s of carpoolen. Jij het gemak van alle mogelijke manieren om van a naar b te komen en de rekening gaat rechtstreeks naar je werkgever.

We snappen bij Oostendorp Autolease dat je wellicht niet gelijk alle voor- en nadelen van de verschillende mogelijkheden overziet. Vandaar dat wij je graag voorzien van persoonlijk advies en de best passende oplossing.

Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Accepteren