Terug naar overzicht

Hoge Raad: berekening btw privégebruik mag ook zonder rittenregistratie

Geplaatst op 21 april 2017

De Hoge Raad heeft op 21 april 2017 vier uitspraken gedaan over de btw-heffing  over het privégebruik van een auto van de zaak. Dit betrof proefprocedures over de wetgeving die voor dit privégebruik van kracht is vanaf de tweede helft van 2011.

Omdat de waarde van het werkelijke privégebruik niet altijd makkelijk is vast te stellen, mogen ondernemers kiezen voor een heffing over het privégebruik ter grootte van 2,7% van de catalogusprijs van de auto. De Hoge Raad oordeelt dat de ondernemer recht heeft op een teruggave van btw als het gebruik  van dit forfait ervoor heeft gezorgd dat de ondernemer meer btw heeft betaald dan over de werkelijke uitgaven van het privégebruik. De ondernemer moet dan gegevens laten zien over de omvang van het privégebruik. Denk bijvoorbeeld aan de aard van de onderneming, de zakelijke doelen waarvoor de auto gebruikt wordt, of statistische gegevens. De rittenregistratie is dus niet het enige bewijs dat hiervoor wordt toegelaten.

In twee van de vier zaken was verder nog aangevoerd dat leaseauto’s voor de btw anders worden behandeld dan auto’s die de ondernemer heeft gekocht. De Hoge Raad oordeelde hierover dat van een ongerechtvaardigd verschil in behandeling tussen leaseauto’s en auto’s die de ondernemer in eigendom heeft geen sprake is, omdat zowel over het privégebruik van leaseauto’s als van auto’s die de ondernemer in eigendom heeft btw is verschuldigd.

Ook de terugwerkende kracht van de wetswijziging is in deze proefprocedures bestreden.  Naar het oordeel van de Hoge Raad is deze terugwerkende kracht echter gerechtvaardigd, onder meer omdat de wetswijziging al in juni 2011 via een persbericht was aangekondigd.

Naar aanleiding van deze proefprocedures hebben veel ondernemers bezwaar gemaakt. Het aantal daarvan is zo groot, dat deze zaken als ‘massaal bezwaar’ zijn aangewezen. Dat betekent dat er binnenkort één gezamenlijke uitspraak op bezwaar zal worden gedaan. Naar verwachting zal de belastingdienst daarin ook kader stellen voor het aantonen van een lager privévoordeel dan op basis van het 2,7%-forfait. Wij houden u op de hoogte.

 

Bron: Auto & Fiscus
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Accepteren