Terug naar overzicht

Huurauto van de werkgever leidt tot bijtelling

Geplaatst op 19 november 2016

Kun je door het huren van de auto van je werkgever de bijtelling voor privégebruik voorkomen?

Die vraag speelde in een recente rechtszaak. Het ging om een medewerker van een bedrijf van wie de belastingdienst over drie jaren de rittenregistratie controleerde. Met die rittenregistraties wilde deze medewerker de bijtelling over zijn auto van de zaak voorkomen. In elk van de jaren was er echter ook tussen de 2.700 en 4.200 km gereden voor vakantieritten.

Voor deze vakantieritten was er een huurovereenkomst gemaakt tussen de medewerker en het bedrijf. Hij betaalde jaarlijks tussen de € 450 en € 1.150 aan huur voor de auto.
De belastingdienst merkte deze auto echter voor het hele jaar aan als auto van de zaak. Dat leidde tot een bijtelling over het hele jaar. Wel mocht de betaalde huurvergoeding als bijdrage voor privégebruik worden afgetrokken.

In hoger beroep oordeelde het Gerechtshof dat de rechtbank terecht had geoordeeld dat de naheffingen in stand moesten blijven. De gereden vakantiekilometers waren privékilometers met de auto van de zaak. Het “huren” van de auto maakt dat niet anders.

Bron: Auto & Fiscus
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Accepteren