Terug naar overzicht

Importeursvereniging pleit voor betalen naar gebruik

Geplaatst op 14 juni 2016

In het nieuwste nummer van het magazine van de RAI Vereniging pleit voorzitter Steven van Eijck voor betalen naar gebruik. Het nieuwe kabinet dat in 2017 aantreedt, moet het besluit nemen om te beginnen met smart pricing van mobiliteit, aldus Van Eijck.

Invoering van een slimme mobiliteitsbeprijzing levert volgens de RAI Vereniging een prima sturingsinstrument op. Daarmee kunnen files worden teruggedrongen, wordt het milieu ontlast en wordt de economie aangejaagd.

Daarnaast wil de RAI Vereniging graag dat het kabinet kritisch kijkt naar de totale kosten voor de automobilist. De automobilist financiert via heffingen als BPM, MRB, brandstofaccijnzen en parkeerbelastingen zelfs meer dan de complete vervoersinfrastructuur, zo stelt Van Eijck. Met slimme beprijzing kan bovendien beter worden aangesloten bij de mobiliteitsbehoefte van reizigers. Ook is stimulering van emissievrije voertuigen goed mogelijk en kan er een tariefsverschil worden gemaakt voor vervoer binnen en buiten de spits. Het is een misverstand om te denken dat voor smart pricing hoge extra investeringen nodig zijn, aldus Van Eijck in zijn column.

Het Centraal Planbureau schreef in een recente publicatie dat invoering van een kilometerheffing en spitstarieven kan leiden tot welvaartsverlies omdat de auto minder gebruikt zal worden als de kosten stijgen. AMD automotive fiscalisten  daarover: Een belangrijke noot bij dat onderzoek is dat niet onderzocht is wat het effect is van een kilometerprijs als daarin wordt meegenomen dat de brandstofaccijnzen worden verlaagd. Verder onderzoek lijkt nodig, omdat het niet zo kan zijn dat de kilometerprijs náást de andere heffingen komt. Het pleidooi van Van Eijck onderstreept het belang van betalen naar gebruik.

Bron: Auto & Fiscus
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Accepteren