Terug naar overzicht

Klantinterview: met de elektrische auto op vakantie, ja of nee?

Geplaatst op 29 september 2021

Reizen met de elektrische auto blijft een veelbesproken onderwerp. Rob Steenberghe van Kingspan reisde afgelopen zomer met de elektrische auto naar Spanje. Hij neemt je in onderstaand klantinterview mee in zijn mooie (en uitdagende) reis! 

 

Met wie heb je gereisd en wat was de eindbestemming? 

"We hebben als gezin gereisd met 2 kinderen. De eindbestemming is Llafranc in Spanje, een heel leuk authentiek Spaans plaatsje aan de Costa Brava." 

 

Waar moet je allemaal aan denken als je met de elektrische auto op vakantie gaat? 

"Je moet je reis echt heel goed voorbereiden. Ikzelf heb 2 avonden alle laadstations langs de snelweg naar Spanje opgezocht via diverse sites en apps (Chargemap, Plugsurfing, EV Charging en Ionity). Ik had een ouderwetse papieren Michelin kaart gepakt en hierop met markeerstiften de laadstations (genummerd) langs de snelwegen aangegeven en de zwaarte van de palen genoteerd. De nummers verwijzen naar de A4’tjes waarop ik de naam-/adresgegevens heb genoteerd alsook het laadvermogen en het aantal laadpalen. De adressen heb ik vervolgens in mijn navigatiesysteem gezet. Het kost tijd om dit zo te doen maar het heeft tijdens onze reis goed gewerkt, we konden onze laadstations goed vinden zonder onnodige stress tijdens het rijden. 

Voordat ik afreisde heb ik 2 extra laadpassen gekocht; van Plugsurfing en van de ANWB. Vooral de laadpas van Plugsurfing heb ik in Luxemburg en Spanje gebruikt. Met de Newmotion pas kan je echt niet overal laden helaas."

 

Hoeveel tussenstops heb je gemaakt om te laden en hoe heb je deze wachttijd ingevuld?

"We hebben ongeveer 8 laadstops gemaakt tijdens onze reis naar Spanje, het is ongeveer 1385km rijden. De auto laadden we snel op; zo ongeveer tussen de 20 en 40%. We laadden de auto op tot 80% want dat gaat het snelste; naarmate het laadpercentage stijgt, neemt het laadtempo zienderogen af. Om de accu te sparen, laat de auto steeds minder kWh’s binnen naarmate het laadpercentage stijgt. Boven de 90% laadt de auto echt heel langzaam op; de accu ‘druppelt’ dan als het ware vol. Tijdens de wachttijd maakte we een sanitaire stop en dronken we koffie en aten we wat. Ook voerden we de volgende laadstations in in het navigatiesysteem van de auto. Voor je het wist was de accu weer voldoende opgeladen en konden we weer verder. Wij hebben het stoppen nooit als vervelend ervaren. Wel moet ik erbij zeggen dat we nergens hoefden te wachten omdat we al begin juli waren vertrokken op een door-de-weekse dag.

 

Raad je het reizen door Europa met een elektrische auto aan en waarom wel/niet?

"Ik raad in delen van Europa het zeker aan maar wel met paar kanttekeningen:

- Bereid de reis goed voor; stippel je route exact uit en weet waar de laadstations onderweg te vinden zijn. 

- Zorg dat het accuniveau niet onder de 10% komt om onderweg vervelende ‘laadstress’ te voorkomen.

- Landen als België, Frankrijk, Duitsland, Luxemburg zijn goed te doen maar Spanje is helaas nog wel een ‘no-go area’ met de elektrische auto. Vreemd dat Spanje nog zo achterloopt met het elektrisch rijden want in dit land kan heel veel stroom worden opgewekt met de schijnende zon!"

 

 

 

 

 

 

Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Accepteren