Terug naar overzicht

Lagere btw-heffing privégebruik voor auto van de zaak mogelijk

Geplaatst op 20 december 2018

Bijzonder is dat het woon-werkverkeer voor de btw wordt gezien als privégebruik. Voor de bijtelling in de loon- en inkomstenbelasting is dat niet zo. Die bijtelling voor privégebruik kun je voorkomen met een sluitende rittenregistratie, ook al gebruik je de auto ook voor woon-werkverkeer.

Voor de btw leidt het woon-werkverkeer wél tot een correctie van de btw-aftrek bij de werkgever. Omdat het 2,7%-forfait over de catalogusprijs inclusief btw én BPM wordt berekend, komt dat forfait in deze gevallen meestal te hoog uit.

Er is echter een alternatief, ook als je geen sluitende rittenregistratie hebt. Als het btw-privégebruik van een auto alléén bestaat uit woon-werkverkeer is het niet per se nodig om een kilometeradministratie bij te houden om de verschuldigde btw te berekenen. Je hoeft dan alleen de woon-werkafstand vast te stellen en bij te houden hoe vaak deze reizen plaatsvinden.

Dit totaal aantal “privé”-kilometers zet je dan één keer per jaar af tegen het jaarkilometrage van de auto. In die verhouding pas je dan als werkgever een btw-correctie toe. Belangrijk is dan wel om elk jaar op 31 december de kilometerstand vast te leggen, zodat je het totale jaarkilometrage weet.

In plaats van het daadwerkelijk bijhouden van de frequentie van het woon-werkverkeer mag je ook uitgaan van een vast aantal van 214 werkdagen per kalenderjaar. Bij dit aantal is onder andere rekening gehouden met een gemiddeld aantal verlofdagen.

Het aantal werkdagen (214) kun je naar evenredigheid aanpassen als de werknemer op minder dan vijf dagen per week werkt of als een werknemer in de loop van het kalenderjaar in een nieuwe baan begint of zijn baan opzegt.

Een overzichtelijk alternatief, waarmee een mooie btw-besparing te behalen valt.

Bron: Auto & Fiscus
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Accepteren