Terug naar overzicht

Let bij tegenbewijs bijtelling op het doel van de rit

Geplaatst op 22 maart 2019

Belangrijke vraag daarbij is dan natuurlijk wat een privérit is. Is dat bijvoorbeeld aan de orde als je met je auto van de zaak naar een golfclub rijdt om daar (potentiële) zakelijke relaties te ontmoeten?

Die vraag kwam aan de orde in een geschil waarin de Hoge Raad vandaag het hoger beroep heeft bevestigd.

Het gaat daarbij om iemand die in één jaar 79 ritten van en naar golfclubs heeft gemaakt met zijn zakelijke auto. Het geschil ging erover of deel geheel of gedeeltelijk privéritten zijn.

De belastinginspecteur stelde in de eerste plaats dat sportbeoefening sowieso aangemerkt moet worden als een privéaangelegenheid, onafhankelijk van het antwoord op de vraag of deze sport samen met een zakelijke relatie wordt beoefend. Daar ging het Gerechtshof in hoger beroep niet in mee. Het Hof achtte het aannemelijk dat de bezoeken aan de golfclubs zowel samenhangen met de rol als directeur-grootaandeelhouder als met het persoonlijke leven waarin het beoefenen van de golfsport een rol speelt. Voor de verhouding tussen dat zakelijke en privédeel keek het Hof vervolgens naar eerdere jurisprudentie. Daarin is bepaald dat dit soort autoritten die zowel met de dienstbetrekking als met het persoonlijke leven samenhangen, slechts als zakelijk kunnen worden aangemerkt als zij door iemand die niet een dienstbetrekking als die van de belastingplichtige vervult, maar wat inkomen, vermogen en gezin betreft in dezelfde omstandigheden verkeert, niet of niet in dezelfde omvang zouden zijn gemaakt.

Het Hof achtte aannemelijk dat iemand die behalve deze baan verder in dezelfde omstandigheden verkeert als deze berijder, in dit jaar gemiddeld 17 bezoeken brengt aan een golfbaan. Van de gemaakte 79 ritten zijn er dan 62 zakelijk en 17 privé. Met die 17 privéritten kwam deze berijder echter alsnog uit boven de 500 kilometer privé. Deze 17 ritten zorgden dus voor een belaste bijtelling over het hele jaar, ook al was er verder niet of nauwelijks privé met de auto gereden. Het blijft dus erg opletten met ritten met een gemengde bestemming.

Bron: Auto & Fiscus
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Accepteren