Terug naar overzicht

Met overgangsregeling alsnog verlaagde bijtelling

Geplaatst op 05 januari 2016

In dagblad Trouw van 5 januari 2016 verscheen een bericht waarin gesteld wordt dat het nog tot en met 29 februari mogelijk is om een auto te gaan rijden op basis van de bijtellingsregels van 2015. De regels zijn echter nog ruimer.

In dat artikel wordt gesteld dat er in december 69.159 nieuwe auto's op kenteken zijn gezet. Daarvan is een deel op naam gezet van autobedrijven en leasemaatschappijen. In het artikel wordt gesteld dat "leaserijders" nog tot met 29 februari zo'n leaseauto kunnen inzetten met een contract van vijf jaar, op basis van de bijtellingsregels van 2015.

Er lijkt hier echter sprake van een misverstand. De datum 29 februari is de einddatum van de overgangsregeling van de BPM. Met die regeling kan een auto waarvoor al in 2015 een kenteken is aangevraagd, met behoud van het BPM-tarief van 2015 nog te naam worden gesteld in de eerste twee maanden van 2016.
Om de gunstige bijtellingsregels van 2015 te kunnen gebruiken, moest de auto echter al in 2015 tenaamgesteld zijn. Dat zijn die voorraadauto's van autobedrijven en leasemaatschappijen dan ook. De datum 29 februari is voor de bijtelling dan ook geen deadline. Ook bij inzet ná 29 februari kan zo'n auto met een tenaamstelling uit 2015 nog gaan rijden met de gunstige 2015-bijtelling. Die lage bijtelling geldt dan voor een maximale duur van 60 maanden vanaf die eerste tenaamstelling.

Bron: Auto & Fiscus
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Accepteren