Nationaal Zakenauto Onderzoek 2016: Bijtelling blijft belangrijk
Het jaarlijks verschijnende Nationaal Zakenauto Onderzoek wijst in 2016 uit dat de bijtelling een belangrijke factor is.
Werkgevers zijn tevreden over de nieuwe maatregelen uit Autobrief II. Werkgevers verwachten hierdoor meer rust in het bedrijf. Ook verwachten zij dat veel berijders andere keuzes zullen gaan maken. Vooral de grotere bedrijven bieden hun personeel vervoersoplossingen met meerdere keuzemogelijkheden en flexibiliteit aan.
De berijders zelf zijn niet blij met de nieuwe bijtellingsregels. Dat komt niet onverwacht. De nieuwe regels leiden bij een nieuwe auto immers vaak tot een hogere fiscale bijtelling. Een derde verwacht dat hij of zij andere keuze zal maken voor de zakelijke mobiliteit. Dat betreft dan vooral een andere auto, niet zozeer een andere vervoersvorm. Bij die andere auto staat een auto met een lagere catalogusprijs in de belangstelling. Maar ook de elektrische auto wint aan populariteit. Daarnaast is er ook een groep die juist meer ruimte voor emotie en persoonlijke voorkeur ziet als de verschillen in bijtelling grotendeels verdwijnen. De plug-in hybride neemt in populariteit af.
Een vijfde van alle zakelijke rijders kijkt positief aan tegen privélease. 10% van deze berijders zegt de komende drie jaar waarschijnlijk tot zeer waarschijnlijk gebruik te gaan maken van privélease voor zakelijke ritten. Verwacht wordt dat het mobiliteitsbudget door de nieuwe bijtellingsregels vaker gebruikt zal worden. Ook dat kan positieve gevolgen hebben voor privélease.
Interessant is ook de vraagstelling over de nieuwe IFRS-boekhoudregels voor leasing. Van alle bedrijven die IFRS volgen, verwacht meer dan 60% geen implicaties voor de inrichting van automobiliteit. Ook veel grote bedrijven verwachten dat deze nieuwe IFRS-regels geen invloed zullen hebben op de manier waarop het bedrijf omgaat met mobiliteit.
Het volledige onderzoek is te downloaden via de website van Automobiel Management.