Terug naar overzicht

Niet altijd 300 euro bijtelling voor wisselend gebruikte bestelauto

Geplaatst op 14 januari 2016

Bestelauto’s die doorlopend afwisselend gebruikt worden, kunnen onder een aantrekkelijke loonbelastingregeling van 300 euro per jaar vallen. Maar wanneer is daar dan sprake van?

Volgens de loonbelastingwet is die eindheffing bij de werkgever van toepassing “indien in verband met de aard van het werk die bestelauto doorlopend afwisselend gebruikt wordt door twee of meer werknemers en in verband daarmee bezwaarlijk is vast te stellen of en aan wie die bestelauto voor privédoeleinden ter beschikking is gesteld”. Een nieuwe uitspraak laat zien dat er niet alleen gekeken wordt naar de eis met betrekking tot het voldoende wisselen, maar ook naar het tweede deel van deze zin: Het moet dus ook “bezwaarlijk zijn vast te stellen aan wie de bestelauto ter beschikking is gesteld”. 

De twee bestelauto’s waar deze zaak over ging, werden overdag steeds wisselend gebruikt door een aantal medewerkers van het bedrijf. Maar twee van hen namen de bestelauto ’s avonds mee naar huis. Volgens Rechtbank Gelderland zorgt dit ervoor dat niet voldaan is aan de voorwaarde dat moeilijk is vast te stellen of en aan wie de bestelauto ter beschikking is gesteld. De gewone bijtelling was daarom van toepassing. Bij een bestelauto is meestal 25% van de nieuwprijs inclusief btw en BPM. Dat is fors meer dan het bedrag van de eindheffing. Zo’n regeling voor wisselend gebruik kan dan ook het beste van tevoren met de belastingdienst afgestemd worden.

Bron: Auto & Fiscus
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Accepteren