Terug naar overzicht

Nieuwe procedure over catalogusprijs voor bijtelling

Geplaatst op 22 oktober 2016

Over welke waarde moet de bijtelling voor privégebruik worden berekend? De catalogusprijs voor aftrek van eventuele kortingen, of mogen de kortingen wél afgetrokken worden?

Die vraag komt aan de orde in een nieuwe procedure van de initiatiefnemers van bijtellingretour.nl. Zij stellen dat de fiscus de “verkeerde bijtellingswaarde” hanteert. De fiscus hanteert namelijk de door de importeurs opgegeven catalogusprijs inclusief btw en bpm.

Daarop komen voor de berekening van de bijtelling eventuele kortingen niet in mindering. Aan de andere kant tellen bijvoorbeeld de afleverkosten ook niet mee.

De initiatiefnemers van deze procedure zijn van mening dat kortingen wél in aftrek gebracht kunnen worden. De wet verstaat onder ‘catalogusprijs’ namelijk ‘de in Nederland door de fabrikant of importeur aan wederverkopers kenbaar gemaakte prijs welke naar zijn inzicht bij verkoop aan de uiteindelijke afnemer valt te berekenen’. Dat betekent volgens de initiatiefnemers dat de catalogusprijs de gemiddelde uiteindelijke verkoopprijs van een bepaald type auto zou moeten zijn. 

De rechtspraak staat tot nu toe aftrek van kortingen niet toe. De initiatiefnemers van bijtellingretour.nl willen dit echter opnieuw uitprocederen. Naar verwachting zal dat een procedure tot aan de Hoge Raad worden. Wij houden u op de hoogte.

Bron: Auto & Fiscus
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Accepteren