Terug naar overzicht

Ook Eerste Kamer akkoord met Belastingplan 2016

Geplaatst op 23 december 2015

Het had dit jaar wat voeten in aarde, maar het Belastingplan 2016 is nu ook door de Eerste Kamer aangenomen. Veel wijzigingen voor de autobelastingen zaten overigens al in het belastingplan 2015, met een uitstel van de inwerkingtreding per 1 januari 2016. Hieronder een overzicht van de belangrijkste wijzigingen per 2016.

Bijtelling

Alleen in 2016 is nog een kortingscategorie voor zuinige benzine- en dieselauto’s van kracht: Bij een CO2-uitstoot van 51 tot en met 106 gram/km geldt een bijtelling van 21%.
Plug-in hybrides tot en met 50 gram/km krijgen bij eerste tenaamstelling in 2016 een bijtelling van 15%. Voor volledig elektrische auto’s is de bijtelling bij eerste tenaamstelling in 2016 4%.

Motorrijtuigenbelasting

Voor volledig elektrische auto’s blijft het nihiltarief van de MRB ook in 2016 bestaan. Voor plug-in hybrides tot en met 50 gram/km gaat per 2016 een halftarief gelden.

Vanuit vereenvoudigingsoogpunt vervalt per 1 juli 2016 de jaarbetaling van de MRB. Betaling kan dan alleen nog per tijdvak van drie maanden of via maandelijkse automatische incasso.
De provinciale opcenten voor buitenlands ingezetenen worden gesteld op het laagste provinciale tarief. Nu is dat nog het hoogste tarief, maar die regeling blijkt juridisch geen stand te kunnen houden.
Grote voertuigen met dubbele cabine waarvan - kort samengevat - de laadruimte kleiner is dan de ruimte voor personenvervoer worden vanaf 2016 voor zowel MRB als BPM en bijtelling aangemerkt als personenauto.

BPM

Volledig elektrische auto’s houden hun BPM-vrijstelling. Voor plug-in hybrides geldt in 2016 nog de gewone tarieftabel. De tarieftabel wordt voor alle voertuigen aangepast door aanscherping van de CO2-normen van de verschillende tarieven. De tabel blijft zo in de pas lopen met de technische vooruitgang waardoor auto’s steeds zuiniger worden. De tarieven in de hoogste drie schijven (vanaf 106 gram/km) stijgen enigszins. De dieseltoeslag wordt aangepast met een jaarlijkse indexatie en komt in 2016 uit op € 86,43 per gram boven 67 gram/km.

 

Bron: Auto & Fiscus
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Accepteren