Opbrengsten BPM in 2016 flink gestegen
De overheid heeft in 2016 een bedrag van 25,3 miljard euro aan milieubelastingen en milieuheffingen ontvangen. Dit is 3,0 procent meer dan in 2015. De BPM steeg echter met 6,1%. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.
De overheid ontving 20,7 miljard euro aan milieubelastingen en 4,6 miljard euro aan milieuheffingen in 2016. De opbrengsten van milieubelastingen worden niet specifiek voor het milieu besteed en zijn vooral gekoppeld aan het bezit en gebruik van auto’s en het energieverbruik. Milieuheffingen worden opgelegd voor de financiering van specifieke milieumaatregelen.
De accijns op brandstof bedroeg in 2016 8,1 miljard euro, de motorrijtuigenbelasting leverde 5,6 miljard euro op.
De opbrengst van de belasting op nieuw aangeschafte personenauto's en motorrijwielen (BPM) steeg met 6,1 procent tot 1,6 miljard euro. Huishoudens brachten 28 procent meer BPM op, ondernemingen 7 procent minder. Tariefverhogingen zijn één van de oorzaken van deze stijging. Voor de BPM zijn in 2016 de CO?-grenzen aangescherpt voor benzine- en dieselauto’s en zijn de BPM-tarieven van de drie hoogste categorieën van CO?-uitstoot verhoogd. Met de aanscherping zou de tabel van de BPM gelijke tred moeten houden met de technische vooruitgang die tot afname van CO2-uitstoot leidt. Een mogelijke verklaring van de stijging is dat met name particuliere kopers niet kiezen voor de meest zuinige modellen met de laagste CO2-uitstoot.
Vanaf 2017 zal de BPM-opbrengst naar verwachting dalen, omdat de BPM-tarieven in de jaren 2017 tot en met 2020 in totaal met zo’n 15% verlaagd worden.