Terug naar overzicht

Opletten met gebruik buitenlands kenteken

Geplaatst op 21 juni 2017

Bij gebruik van een auto met een buitenlandse kentekenregistratie door een inwoner van Nederland kunnen er zomaar onverwachte naheffingen en boetes ontstaan.

Dat blijkt opnieuw uit een recente zaak in hoger beroep. Het ging daarbij om een medewerker van een autobedrijf die staande was gehouden in een auto met een Pools kenteken. Hij verklaarde hierover later dat hij de dag ervoor een reparatie aan een auto van een klant had uitgevoerd en dat hij, om te controleren of alles nu goed was, een rondje om de garage reed voor het testen van de auto. Hij gaf aan dat de auto niet zijn eigendom was en dat de auto hem alleen ‘ter beschikking’ stond.

Hij kreeg echter wel een naheffingsaanslag motorrijtuigenbelasting van 819 euro, vermeerderd met een boete van 100%. In beroep werd gezien zijn persoonlijke situatie de boete al wel verminderd, maar de naheffing bleef in stand.

Helaas voor hem kon hij bij de rechtbank onvoldoende aantonen dat hij de auto niet ter beschikking had. Voor de rit die hij zelf als testrit bestempelde, voerde hij ook geen groene platen van een handelaarskenteken.
Ook in hoger beroep bleef de naheffing staan. Het gaat volgens het Gerechtshof om de feitelijke beschikkingsmacht, en de bestuurder had zelf al aangegeven dat de auto hem ter beschikking stond. 

Het blijft dus opletten met zo’n buitenlandse auto. Hoewel er een tegenbewijsregeling tegen open staat, bedraagt – nog los van eventuele BPM-heffing - de naheffing bij constatering van weggebruik in principe zelfs de motorrijtuigenbelasting over een heel jaar.

Bron: Auto & Fiscus
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Accepteren