Terug naar overzicht

Over de chiptekorten in de auto-industrie

Geplaatst op 23 september 2021

Het afgelopen jaar zijn er aanzienlijk minder auto’s geproduceerd ten opzichte van het voorgaande jaar. Deze daling heeft enerzijds te maken met het stil liggen van de productie door de corona-lockdowns. Anderzijds ondervinden autofabrikanten veel problemen met de levering van computerchips. Het tekort aan de chips wordt met name veroorzaakt door de toegenomen vraag naar tv’s, computers en andere elektronische apparaten. De voorspellingen voor 2022 zijn nog even onduidelijk, maar je kunt van ons een actieve houding verwachten in de informatievoorziening van het chiptekort.

 

Tekort halfgeleiders

Wereldwijd is er een tekort aan halfgeleiders. Dit zijn essentiële onderdelen van computerchips: één enkele chip kan duizenden, zelfs miljoenen halfgeleiders hebben. De halfgeleiders zijn essentieel voor de infotainment-chips die in auto's zitten. Omdat de auto-industrie volgens het 'just-in-time' principe werkt, zien we de levertijden oplopen. Autofabrikanten hebben minder onderdelen op voorraad en de auto's worden last minute afgemonteerd. Je raadt het al: er staan talloze auto's klaar om afgemonteerd te worden. 

 

Hoe nu verder?

In de regel zorgt het chiptekort voor vertraging in de levertijd van nieuwe auto's. Daarnaast kunnen sommige opties niet geleverd worden. Hierdoor heb je minder keuze in opties en uitvoeringen. Ondanks de grotere druk op de autofabrikanten, ontstaan er ook samenwerkingen tussen merken om het tekort deels op te lossen. De komende tijd blijft echter onzeker. Er is voorlopig nog geen zicht op het aantrekken van de chip-productie. 

 

Oostendorp Autolease en het chiptekort

Uiteraard kampen wij als merkonafhankelijke leaseaanbieder ook met dit probleem. Door de lagere beschikbaarheid van auto’s, wordt creativiteit met de inzet van auto’s belangrijker dan ooit. Ons leaseteam heeft jarenlange ervaring met mobiliteitsvraagstukken en onze accountmanagers kunnen u helpen bij het vinden van een passende mobiliteitsoplossing, ondanks de mindere beschikbaarheid van auto’s. Hulp nodig bij het zoeken van de juiste leaseauto of vragen over uw huidige contract? Neem dan contact op met onze lease-experts via 0413-242033.

Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Accepteren