Terug naar overzicht

Overgangsregeling bijtelling wijzigt per 2017

Geplaatst op 23 april 2016

Nu de Tweede Kamer de wet die Autobrief II uitwerkt heeft aangenomen, is het belangrijk om goed te kijken naar de overgangsregeling voor de bijtelling.

De wet regelt dat het standaard bijtellingspercentage per 2017 22% bedraagt. Dat geldt voor auto’s met een Datum Eerste Toelating vanaf 2017.

In een overgangsregeling is opgenomen dat een auto met een Datum Eerste Toelating (DET) van uiterlijk 31 december 2016 een bijtelling van ten minste 25% van de waarde van de auto houdt.
Die formulering brengt met zich mee dat het ook niet mogelijk is de 22%-bijtelling te krijgen door een auto met een Datum Eerste Toelating in 2016 pas begin 2017 voor het eerst te naam te stellen.

Is op zo’n auto met een DET van uiterlijk 31 december 2016 een korting op de bijtelling van toepassing i.v.m. een lage CO2-uitstoot, dan blijft die korting gelden voor een periode van 60 maanden. Die periode begint op de eerste dag van de maand volgend op die waarin de auto voor het eerst te naam is gesteld in het kentekenregister.

Als berijders van een auto van vóór 1 juli 2012 nog niet te maken hebben met de 60-maandsbeperking omdat hun auto niet van berijder of van eigenaar is gewijzigd, krijgen zij met de nieuwe overgangsregeling tóch te maken met een einddatum van hun verlaagde bijtelling. De lage bijtelling loopt voor hen af op 31 december 2018. Daarna geldt voor deze auto’s 25% bijtelling.

Dat de verlaagde bijtelling alleen gaat gelden voor auto’s met een DET vanaf 1 januari 2017 is overigens niet onomstreden. AMD automotive fiscalisten zal zodra de wet van kracht is, deze maatregel via een procedure aan de rechter ter toetsing voorleggen omdat hier sprake lijkt te zijn van ongelijke behandeling van gelijke gevallen. Wij houden u hiervan op de hoogte.

Bron: Auto & Fiscus
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Accepteren