Terug naar overzicht

Overgangsregeling BPM 2016-2017

Geplaatst op 25 november 2016

De BPM-tarieven wijzigen per 2017 weer. Daarbij geldt wel een overgangsregeling, zodat soms toch nog geprofiteerd kan worden van de 2016-tarieven.

De BPM-tarieven wijzigen per 2017 op een paar verschillende manieren. Voor plug-in hybrides gaat een afzonderlijke tabel gelden met behoorlijk hogere tarieven dan in 2016. Deze tarieven zijn CO2-uitstootafhankelijk. Ook voor andere personenauto’s worden de CO2-uitstootgrenzen van de verschillende tariefschijven aangescherpt. Daarmee blijft die tabel in de pas lopen met de technische ontwikkelingen waardoor auto’s gemiddeld steeds zuiniger worden.
Ook het basisbedrag van de BPM stijgt: Van 175 naar 350 euro.

Tegelijkertijd is het wel zo dat de BPM-tarieven licht dalen. Dat komt doordat alle autobelastingen samen budgetneutraal uitpakken voor de schatkist. Naar verwachting komt er meer belasting binnen door de aanpassingen van de bijtelling. De MRB en de BPM kunnen daardoor dalen. De aanscherpingen en de tariefsdaling zullen per saldo bij veel auto’s echter leiden tot BPM-stijgingen.

Met de overgangsregeling kan toch nog het 2016-tarief van toepassing zijn. Voorwaarde daarvoor is dat vóór 1 januari 2017 sprake is van inschrijving in het kentekenregister zonder tenaamstelling, waarna de tenaamstelling plaatsvindt binnen twee maanden na de inwerkingtreding van de nieuwe tarieven. Tenaamstelling moet hiervoor dus uiterlijk 28 februari 2017 plaatsvinden.

 

Bron: Auto & Fiscus
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Accepteren