Parkeerplaats bij het werk vaak onbelast
Het ter beschikking stellen van een parkeervoorziening bij het werk is vaak onbelast voor de loonheffing. Dit valt onder de zogenaamde nihilwaardering voor de werkplek. De nihilwaardering betekent dat het loon in natura nihil is.
Ook als de parkeerplaats of parkeergarage niet direct bij de werkplek is, maar in de omgeving daarvan, kan er sprake zijn van een onbelaste parkeervoorziening. Deze maakt namelijk ook deel uit van de werkplek als de werkgever verantwoordelijk is voor die parkeerplaats. Dat wil zeggen dat een werknemer de werkgever bijvoorbeeld met succes aansprakelijk moet kunnen stellen als door nalatigheid van de werkgever bijvoorbeeld zijn auto beschadigd raakt.
Gebruiken uw werknemers die met een eigen auto reizen andere parkeerplaatsen en garages, dan geldt de arboverantwoordelijkheid niet. Zo’n parkeergelegenheid is dan belast loon van de werknemer voor zover dit loon samen met een kilometervergoeding hoger is dan € 0,19 per kilometer. U mag dit loon ook aanwijzen als eindheffingsloon. Reizen uw werknemers met een auto van de zaak, dan zijn de door hen voorgeschoten parkeerkosten in principe zogenaamde ‘intermediaire kosten’. U kunt deze onbelast vergoeden.
Dat geldt echter niet voor een parkeervergunning of stalling bij de eigen woning die ook gebruikt kan worden voor andere vervoermiddelen. Maar een parkeervergunning op kenteken of een stalling die alleen bestemd is voor het vervoermiddel van de zaak, is wel onbelast voor de loonheffingen.