Terug naar overzicht

Proefprocedure bijtelling 2017 in voorbereiding

Geplaatst op 28 juli 2016

De Eerste Kamer heeft het wetsvoorstel voor de bijtelling vanaf 2017 aangenomen. Het basispercentage van de bijtelling gaat op grond daarvan per 2017 naar 22%.
Dat geldt op grond van de overgangsregeling echter alleen voor auto's met een Datum Eerste Toelating vanaf 2017. Auto's met een eerste tenaamstelling voor 2017 houden hun 25%-percentage, al blijven ook eventuele kortingen op basis van de CO2-uitstoot van kracht op basis van een overgangsregeling.

Het verschil tussen 22 en 25 procent levert echter een ongelijke behandeling van gelijke gevallen op, aldus mr. Jan Rolleman van AMD automotive fiscalisten. In samenwerking met Felix Accountants & Belastingadviseurs begint hij daarom een proefprocedure, zodra dit juridisch mogelijk is. De voorbereiding zijn daarvoor al gestart. Onder meer een eerder arrest biedt hiervoor aanknopingspunten. De Hoge Raad oordeelde toen dat verschil in bijtellingspercentages ongelijke behandeling opleverde, maar oordeelde dat het toch gerechtvaardigd was omdat het als reden een verschil in CO2-uistoot had. Die reden is er met de wijziging per 2017 niet meer. Ook de redenering van staatssecretaris Wiebes dat deze berijders bewust hebben gekozen voor een onzuinige auto overtuigt niet, aldus Rolleman. Vaak was er immers helemaal geen keuze voor een auto met lagere bijtelling mogelijk, denk bijvoorbeeld aan de meeste bestelauto's van de zaak.

Op dit moment wordt bekeken op welke wijze de procedure het snelst kan leidentot een uitspraak van de Hoge Raad, de hoogste rechter in belastingzaken. Wij houden u daarover op de hoogte. 

Bron: Auto & Fiscus
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Accepteren