Terug naar overzicht

RAI vraagt aanpassing BPM-tabel vanaf 2017

Geplaatst op 13 februari 2016

Bij de Tweede Kamer is het wetsvoorstel Autobrief II in behandeling. Via dat wetsvoorstel wordt onder andere de BPM aangepast voor de jaren 2017-2020.

De BPM daalt de komende jaren met in totaal zo’n 12%. De tarieven die na die verlaging resteren, zijn van toepassing op een vijftal tariefschijven. Die tariefschijven zijn voor personenauto’s afhankelijk van de CO2-uitstoot van de auto.

Voor het verminderen van die CO2-uitstoot van nieuwe auto’s hebben autofabrikanten vanuit Brussel ook verplichtingen opgelegd gekregen. In het verlengde daarvan worden de Nederlandse BPM-tarieven dan ook jaarlijks aangepast aan die daling van de CO2-uitstoot. En daar wringt de schoen volgens de RAI Vereniging, de vereniging van importeurs.

In het wetsvoorstel worden namelijk alle tariefschijven jaarlijks met zo’n 3,7% aangescherpt om in lijn te blijven met de EU-regels. Dat geldt zowel voor de meest zuinige auto’s als voor de meest onzuinige auto’s. In een mail aan de Tweede Kamerleden schrijft RAI-voorzitter Steven van Eijck dat hij de verwachting van staatssecretaris Wiebes dat alle auto’s jaarlijks 3,7 procent zuiniger worden niet deelt in het geval van kleine, zuinige auto’s: “Het is niet reëel te verwachten dat er voor deze auto’s nog heel grote stappen gemaakt kunnen worden in CO2-reductie.” Technisch gesproken zou dat volgens hem weliswaar kunnen, maar de kostprijs van deze relatief geringe CO2-reductie is onevenredig hoog. “Voor grotere, duurdere auto’s zal dat percentage wellicht kloppen, maar zeker niet voor de kleine en zuinige modellen. Deze automodellen zijn namelijk in de achterliggende jaren al veel zuiniger geworden en simpel gezegd is daar nu de rek wel uit”.

De RAI vraagt de Tweede Kamer daarom om de BPM-tabel aan te passen voor de meest zuinige auto’s, zodat deze niet met een BPM-stijging te maken zullen krijgen en daarmee buiten het bereik van grote groepen consumenten raken, terwijl de aanschaf van een nieuwe auto juist het voordeel heeft dat deze vaak schoner, zuiniger, stiller en veiliger is.

De Tweede Kamer rondt de behandeling van het wetsvoorstel naar verwachting dit voorjaar af. Wij houden u op de hoogte.

Bron: Auto & Fiscus
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Accepteren