Salary split voor bijtelling auto goed vastleggen
Voorwaarde is wel dat dit goed wordt vastgelegd. In een recente belastingprocedure ontbrak het aan die vastlegging. Het gevolg was dat de bijtelling voor het volledige bedrag in Nederland belast werd.
De rechtbank oordeelde als volgt: “Indien een werknemer meerdere werkgevers heeft die gevestigd zijn in verschillende landen en hij in verband met het verrichten van zijn werkzaamheden gebruik maakt van een auto die hem door zijn werkgevers – dan wel door één van hen, maar mede namens de ander – ter beschikking is gesteld, heeft het volgende te gelden. Het voordeel dat die werknemer heeft door het gebruik van die auto voor privédoeleinden, dient te worden toegerekend aan elk van de desbetreffende arbeidsverhoudingen. Als maatstaf voor die toerekening dient het bruto salaris dat de werknemer van beide werkgevers geniet, met een uitzondering voor bijzondere omstandigheden”.
In dit geval bleef onder andere onduidelijk of er een overeenkomst van gezamenlijke terbeschikkingstelling van de auto was gesloten of dat er een verdeling van de kosten van de auto tussen de vennootschappen was overeengekomen. Voor (gedeeltelijke) toerekening van het voordeel van het privégebruik van de auto aan de werkzaamheden voor de buitenlandse vennootschappen was dan ook geen plaats.
Deze uitspraak toont het belang van goede vastlegging aan. Maar mét zo’n vastlegging kan er in deze situaties een mooi voordeel behaald worden.