Terug naar overzicht

Spijt van Verklaring Uitsluitend Zakelijk Gebruik Bestelauto?

Geplaatst op 06 februari 2016

De Verklaring Uitsluitend Zakelijk Gebruik Bestelauto geldt voor bestelauto’s die niet privé gebruikt worden. Het voordeel van deze verklaring is dat er geen rittenregistratie bijgehouden hoeft te worden. Maar privégebruik is niet toegestaan. De naam van de verklaring zegt het al: Uitsluitend zakelijk gebruik. Ook privégebruik tot 500 km per jaar is niet mogelijk.

Als dat beperkte privégebruik tóch wel gewenst is, voor een incidentele privérit, is er een oplossing:
Als de werkgever de verklaring intrekt voordat de werknemer de bestelauto privé gebruikt, gaat de belastingdienst ervan uit dat hij in de periode waarin hij de verklaring had, geen privékilometers met de bestelauto heeft gereden. De werknemer kan dan een 'Verklaring geen privégebruik auto' bij de belastingdienst aanvragen en vanaf die datum alsnog een rittenregistratie bijhouden waaruit blijkt dat het privégebruik niet meer is dan 500 km op jaarbasis.

Het kan overigens ook zo zijn dat de werkgever spijt heeft van het meewerken aan de Verklaring Uitsluitend Zakelijk Gebruik Bestelauto. Bijvoorbeeld omdat hij vermoedt dat er wel sprake is van privégebruik. Om te voorkomen dat er naheffingen en boetes aan de werkgever worden opgelegd, moet de werkgever dan zelf de Verklaring Uitsluitend Zakelijk Gebruik Bestelauto bij de belastingdienst intrekken. De werknemer krijgt daar bericht van, en kan daar zelf eventueel bezwaar tegen maken.

Bron: Auto & Fiscus
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Accepteren