Terug naar overzicht

Subsidie elektrische auto blijkt zeer gewenst

Geplaatst op 24 februari 2016

Het Planbureau voor de Leefomgeving publiceerde dezer dagen een rapport van een onderzoek naar het stimuleren van elektrische auto’s.

Het planbureau onderzocht een aantal beleidsopties om elektrisch rijden aantrekkelijker te maken. Zo werd er gekeken naar de mate waarin gratis parkeren, gratis snelladen langs de snelweg of vrije toegang tot spitsstroken van invloed kunnen zijn op de aantrekkelijkheid van de elektrische auto.

Veel van deze maatregelen blijken echter niet de doorslag te kunnen geven om voor een elektrische in plaats van een diesel- of benzineauto te kiezen. Uit eerder onderzoek blijkt ook dat er een behoorlijk verschil is tussen particuliere en zakelijke rijders. De afgelopen jaren zijn met name de zakelijke rijders gestimuleerd om een (semi)elektrische auto te gaan rijden. Vooral de lage bijtelling speelt daarbij een belangrijke rol. Voor nieuwe auto’s blijft de bijtelling voor volledig elektrisch rijden nog een aantal jaren erg laag, namelijk 4%. Voor plug-in hybrides loopt de bijtelling geleidelijk op.

Het planbureau wijst er ook op dat particuliere berijders vaak een gebruikte auto kopen. Dat sluit goed aan op de plannen van het Formule E-Team om in het kader van een nieuw sectorplan Elektrisch rijden 2016-2020 met maatregelen te komen om ook de Nederlandse tweedehandsmarkt te versterken. Wanneer de subsidie voor particuliere kopers van een nieuwe of gebruikte elektrische auto beschikbaar komt, is op dit moment nog niet bekend. Wij houden u op de hoogte.

Bron: Auto & Fiscus
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Accepteren