Terug naar overzicht

Subsidieregeling particuliere EV opengesteld

Geplaatst op 04 juni 2020

De langverwachte subsidieregeling voor particuliere aanschaf of lease van een elektrische auto is opengesteld.

Met de subsidie wil het kabinet rijden met volledig elektrische personenauto’s (EV’s) aantrekkelijker maken. Deze auto’s zijn energiezuinig, goed voor het klimaat en dragen bij aan schone lucht. Particulieren in Nederland die een nieuwe of gebruikte elektrische auto kopen of leasen komen daarom vanaf 4 juni 2020 in aanmerking voor een subsidie.

Deze subsidie van deze zogenaamde SEPP-regeling zorgt voor verkleining van het prijsverschil tussen een elektrische auto en een benzine- of dieselauto. Ook de BPM-vrijstelling draagt daar aan bij. Van zo’n EV zijn bovendien de verbruikskosten lager en is er tot en met 2024 een vrijstelling van motorrijtuigenbelasting.

Met de Subsidie Elektrische Personenauto’s Particulieren worden zowel nieuwe als gebruikte elektrische personenauto’s gesubsidieerd. De subsidie staat open voor natuurlijke personen. Zij komen eenmalig in aanmerking voor subsidie als wordt voldaan aan de voorwaarden. De subsidieregeling loopt van 1 juli 2020 tot 1 juli 2025, tenzij het budget eerder op is. Het totale beschikbare budget voor 2020 is € 17,2 miljoen. Het budget voor nieuwe elektrische personenauto’s is € 10 miljoen en voor gebruikte elektrische personenauto’s € 7,2 miljoen. De jaarbudgetten voor 2021 en later zijn nog niet bekend.

In aanmerking komt een 100% elektrische personenauto met een actieradius van minimaal 120 kilometer en een catalogusprijs tussen € 12.000 en € 45.000.

Voor 2020 en 2021 zijn de subsidiebedragen € 2.000 voor een gebruikte EV en € 4.000 voor een nieuwe EV. Bij aanschaf moet het gaan om aanschaf via een RDW-erkend autobedrijf. Bij lease om een contract met een leasemaatschappij met het Keurmerk Private Lease.

De subsidie kun je online via rvo.nl aanvragen vanaf 1 juli 2020 voor een koop- of leaseovereenkomst met een datum op of na 4 juni 2020. Op rvo.nl vind je ook alle exacte voorwaarden.

Bron: Auto & Fiscus
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Accepteren