Terug naar overzicht

Toch één keer griffierecht bij naheffing voor 145 auto’s

Geplaatst op 10 december 2016

Rechtbank Noord-Nederland in Groningen heeft deze week een interessante uitspraak gedaan over het griffierecht bij een beroepszaak tegen een BPM-naheffing.

In deze zaak gaat het om een BPM-naheffing voor 145 geïmporteerde auto’s. De belastingdienst had die naheffing in één aanslag opgenomen. Naast de nageheven BPM was er ook een boete opgelegd en was er heffingsrente berekend. Na bezwaar hiertegen (in één brief) volgde een uitspraak op bezwaar. Ook dat betrof één brief. In die uitspraak werd het bezwaar afgewezen.

Degene aan wie de naheffing was opgelegd, ging tegen deze uitspraak in beroep bij de belastingrechter. Merkwaardig genoeg splitste de rechtbank deze zaak in 145 afzonderlijke beroepszaken. Gevolg: 145 keer griffierecht verschuldigd. Bij een B.V. is dat voor een BPM-zaak 334 euro per zaak. In totaal dus een gigantisch bedrag aan griffierecht.

Wordt het griffierecht niet betaald, dan wordt het beroep niet-ontvankelijk verklaard. Maar daartegen is dan verzet bij de rechter mogelijk. De rechtbank heeft nu op dat verzet beslist en geoordeeld dat het onterecht was dat er 145 keer griffierecht moest worden voldaan.

De reden? Er is slechts één naheffingsaanslag met daarin de totale naheffing, boete en rente. Per saldo zijn er dan drie samenhangende besluiten waartegen bezwaar en beroep mogelijk is. Het maakt niet uit dat deze naheffingsaanslag betrekking heeft op meerdere auto’s. Er had slechts één keer griffierecht mogen worden berekend.

Bron: Auto & Fiscus
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Accepteren