Terug naar overzicht

Toch geen laag wegenbelastingtarief voor gemeente

Geplaatst op 24 mei 2018

Ondernemers kunnen voor hun zakelijk gebruikte bestelauto’s het verlaagde MRB-tarief toepassen. Voor gemeenten ligt dat een stuk moeilijker, zo blijkt uit een nieuwe uitspraak.

Voor het verlaagde MRB-tarief (en ook voor de BPM-vrijstelling) geldt dat de betreffende bestelauto “meer dan bijkomstig” (dat betekent: minimaal 10%) wordt gebruikt in het kader van de onderneming in de zin van de Wet op de omzetbelasting. Over de vraag hoe dit uitwerkt voor gemeentelijke overheden, heeft een gemeente een nieuwe procedure gestart. Inmiddels is daar in hoger beroep een uitspraak van.

De reden van de procedure zal zijn geweest dat het Europese Hof van Justitie in 2016 voor de btw een belangrijk arrest heeft gepubliceerd over het verschil tussen economische en niet- economische activiteiten.

De bestelauto’s van deze gemeente werden voor minder dan 10% gebruikt in het kader van ‘echte’ ondernemersactiviteiten in de zin van de omzetbelasting. De bestelauto’s werden namelijk vooral ingezet voor inzamelen van veegvuil, het legen van prullenbakken en het onderhoud van de gemeentelijke groenvoorziening. De gemeente stelde echter dat haar totale onderneming zowel haar economische als haar niet-economische activiteiten (inclusief de overheidstaken) betreft, en dat zij de auto’s daarom meer dan bijkomstig gebruikt in het kader van haar onderneming. Er bestaat dus volgens de gemeente recht op toepassing van het verlaagde MRB-tarief.

Het Gerechtshof Den Haag stelde de gemeente niet in het gelijk. Voor zover de gemeente optreedt als overheid doet zij dat niet als ondernemer, aldus het Hof. “Evenmin is zij als ondernemer aan te merken indien zij geen economische activiteiten verricht”. De gemeente kan daarom het verlaagde tarief niet toepassen.

Op dit moment is nog niet bekend of er beroep in cassatie zal worden ingesteld bij de Hoge Raad. Mocht zo’n cassatieberoep er komen, dan houden wij u daarover vanzelfsprekend op de hoogte.

Bron: Auto & Fiscus
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Accepteren