Terug naar overzicht

VNA nuanceert wijzigingen lease accounting

Geplaatst op 17 december 2016

Er zijn nieuwe boekhoudregels voor het administratief verwerken van lease- en huurcontracten in aantocht. De Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen ziet veel misverstanden en heeft een factsheet over dit onderwerp gemaakt.

VNA heeft samen met Leaseurope de feiten op een rijtje gezet, zodat een genuanceerd beeld ontstaat van wat deze wereldwijde regelgeving inhoudt. In de basis betreft deze nieuwe IFRS-standaard de verplichting om alle lease- en huurverplichtingen op de balans op te nemen.

In dat kader merkt VNA op dat het alleen de externe verslaglegging van IFRS-ondernemingen betreft. In principe zijn dat in Europa met name de beursgenoteerde ondernemingen. Voor beursgenoteerde bedrijven wordt deze nieuwe IFRS-standaard voor leasing verplicht vanaf 2019. De Europese Commissie moet dit overigens nog wel formeel regelen.

Verder is het van belang te onderkennen dat het alle huur van bedrijfsmiddelen betreft, dus niet alleen auto’s, maar bijvoorbeeld ook vastgoed en machines. Vooral de op de balans op te nemen toekomstige huurverplichtingen van vastgoed zijn vaak vele malen groter dan die van het wagenpark. De impact op de IFRS-werkgever is daarmee niet per se nadelig voor operationele autoleasing, aldus VNA. De complete factsheet kunt u downloaden op www.vna-lease.nl.

 

Bron: Auto & Fiscus
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Accepteren