Terug naar overzicht
WLTP

Worldwide Harmonized Light Vehicle Test Procedure

Geplaatst op 22 januari 2018

Sinds 1 september 2017 worden auto’s getest aan een nieuw protocol voor het meten van emissiewaarden en brandstofverbruik: de Worldwide Harmonized Light Vehicle Test Procedure (WLTP).

 

Deze nieuwe testprocedure voor personenauto’s gaat de huidige NEDC test vervangen. De nieuwe test moet een betere weergave geven van het werkelijke verbruik en uitstoot (o.a. CO2) van auto’s.

Wat betekent dit voor een wagenparkbeheerder?

Er verandert niets voor het huidige wagenpark. De typegoedkeuring van nieuwe modellen wordt vanaf 1 september 2017 conform het WLTP protocol uitgevoerd. Vanaf 1 september 2018 is WLTP verplicht voor alle nieuwe auto’s. Een beperkt aantal auto’s die reeds op voorraad staan en nog onder NEDC zijn toegelaten, mogen nog tot 1 september 2019 worden geregistreerd.

Het gevolg van de WLTP is dat de (theoretische) CO2 uitstoot zal stijgen. Aangezien de BPM (autobelasting) wordt berekend aan de hand van deze CO2 uitstoot, zullen de prijzen van auto’s naar verwachting stijgen. Voor het berekenen van de BPM wordt tot 1 januari 2019 nog de NEDC waarde gebruikt. De CO2 uitstoot voor auto’s die volgens WLTP zijn getest, worden tot 1 januari 2019 omgerekend . Het Ministerie van Financiën heeft vooralsnog aangegeven dat de nieuwe testprocedure niet tot hogere belastingen mag leiden.

Oostendorp Autolease verwacht dat veel auto-importeurs en dealers extra voorraad gaan houden van veelgevraagde modellen om deze tegen de oude, gunstige prijs te kunnen leveren. Wij helpen u graag om de gunstige auto’s te vinden.

Meer informatie over WLTP is te vinden op https://www.wltp-info.nl.

 

 

Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Accepteren