Terug naar overzicht
Vragen en antwoorden

Zakelijk leasen of private leasen?

Geplaatst op 15 mei 2017

Zakelijk leasen of private leasen? Als ondernemer (eenmanszaak, ZZP, DGA) heb je veel vaste kosten. Na personeel en huisvesting zijn de autokosten vaak de grootste kostenpost.  Auto’s zijn kapitaalintensief en leggen beslag op je financiële middelen. Is lease dan een goede keuze ? Welke keuzes moet ik als eenmanszaak, ZZPer of DGA maken? Wij zetten het graag voor je op een rij.

Wat is het verschil tussen operationele lease en financiële lease?
Operationele lease is het voor langere termijn huren van een object. De leasemaatschappij (lessor) koopt het object en stelt het object ter beschikking aan een huurder (lessee) die hiervoor leasekosten betaalt. Het object blijft het economisch en juridische eigendom van de leasemaatschappij en staat bij de leasemaatschappij op de balans. Bij financiële lease koop je zelf een object waarbij de leasemaatschappij het object financiert. Het object staat bij je onderneming op de balans en deze geniet de economische en fiscale eigendom. De leasemaatschappij blijft juridisch eigenaar (pandrecht).

Wat zijn de voordelen van operationele lease?
Full service operationele leasing ofwel lange termijn verhuur  is populair bij de zakelijke inzet van personenauto’s. Ook de consument kiest steeds vaker voor deze vorm, maar dan heet het private lease. De belangrijkste voordelen hiervan zijn de financiering, het gemak en de uitbesteding van risico’s en werkzaamheden. Daarnaast speelt het ‘off balance’ karakter van operationele lease een rol: de auto’s staan niet op eigen balans maar op de balans van de leasemaatschappij. De kortere balans zorgt voor betere ratio’s waardoor de leencapaciteit voor kernactiviteiten verbeterd wordt. Op termijn zullen de leaserechten en -verplichtingen op de balans geactiveerd worden als gevolg van nieuwe boekhoudregels.

Is operationele lease duurder dan kopen?
Nee, bij een wagenpark levert operationele service lease lagere kosten op doordat leasemaatschappijen efficiënt werken, slim inkopen en risico’s spreiden . Ook als het om één auto gaat, is operationele lease vaak goedkoper dan de risico’s en het werk zelf dragen. En ja, ze verdienen er ook aan. De concurrerende markt zorgt voor voldoende druk om de marge te beperken.

Zitten er dan geen nadelen aan operationele lease?
Toch wel, een operationele lease betekent vaak een lange termijn verplichting. In een dynamische wereld/markt kunnen behoeften veranderen waardoor de auto bijvoorbeeld niet meer past.  Een goede leasemaatschappij biedt hiervoor oplossingen. Een ander nadeel is de beperking op het gebruik van fiscale regelingen (bijvoorbeeld investeringsaftrek) bij operationele lease.

Moet ik als ondernemer kiezen voor een zakelijke auto of een privé auto?
Als ondernemer kan je kiezen om een privé auto zakelijk te gebruiken of een zakelijke auto privé te gebruiken. Hierbij gaat het vooral om een fiscale optimalisatie die je kunt berekenen. Voor de zakenauto zijn de meeste kosten aftrekbaar en is de BTW grotendeels te verrekenen. Privé kilometers met de zakenauto zijn belast met fiscale bijtelling. Bij de privé auto worden alle kosten privé gedragen en kunnen zakelijke kilometers tegen €0,19 zakelijk vergoed worden of in mindering op de winst worden gebracht (eenmanszaak).

Als je veel privé kilometers rijdt en weinig zakelijke kilometers, is het eerder interessant om voor een zakelijke auto te kiezen. Als je veel zakelijke kilometers rijdt en maar weinig privé, is een privé auto eerder interessant. Uiteindelijk zijn de auto en de financiële situatie ook belangrijke factoren bij deze afweging. Een goede leasemaatschappij zal je hierover informeren, maar voor op maat gesneden advies naar je accountant verwijzen.

Zakelijke lease of private lease?
De afgelopen jaren kiezen consumenten steeds vaker voor de voordelen van private lease, operationele service lease voor particulieren. Het gemak en de zekerheid van vaste kosten in combinatie met lage leaseprijzen heeft veel consumenten overtuigd. Ook een ondernemer kan kiezen voor private lease. Het aanbod is echter beperkter dan bij zakelijke lease. De voorwaarden van het Keurmerk Private Lease (verplicht voor professionele autoleasebedrijven) beschermen de consument maar staan maatwerk in de weg. Daarnaast gelden strenge acceptatie criteria en wordt de leaseverplichting bij BKR genoteerd. In de meeste gevallen zal daarom een zakelijke lease de beste oplossing voor ondernemers zijn.

Conclusie:
Elke situatie is anders en verdient daarom een goede analyse met een advies. Voor informatie kan je terecht bij Oostendorp Autolease. Wij zetten de voordelen en nadelen op rij en maken de verschillen duidelijk. Met jou berekenen we de uitkomsten bij jouw specifieke gebruik en behoeften. Neem direct contact met ons op als je meer wilt weten.

Oostendorp Autolease is hét aanspreekpunt voor iedereen die op een prettige manier wil leasen, zakelijk of privé. Je kunt bij ons terecht voor alle leasevormen en voor alle merken en modellen. Compleet met aantrekkelijke voorwaarden en een goede service. Want leasen draait volgens ons niet om contracten, maar om rijplezier, persoonlijke aandacht, professioneel advies en flexibiliteit. Bij Oostendorp Autolease zijn tevreden klanten het kostbaarste bezit.

Je vindt Oostendorp Autolease in de regio Uden, Oss, Den Bosch, Nijmegen en Venlo. De leasemaatschappij is onderdeel van Oostendorp Autogroep, een familiebedrijf met 40 jaar ervaring in mobiliteit. Oostendorp Autolease is lid van de Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA) en van de inkoopcoöperatie Leaseplatform.

Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Accepteren