Terug naar overzicht

Zomervakantie? Geen dubbele bijtelling bij tijdelijk vervangende leaseauto

Geplaatst op 23 juni 2018

De Brancheregeling Tijdelijk Vervangend Leasevoertuig kan nuttig zijn om dubbele bijtelling te voorkomen als tijdelijk een andere leaseauto wordt ingezet. Met de zomer in aantocht is dat wellicht een fijne gedachte.

Deze brancheregeling is ontstaan op initiatief van de Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen en voorziet in praktische werkafspraken met de belastingdienst voor situaties waarin tijdelijk een vervangend leasevoertuig wordt ingezet. Voorwaarde om de bijtelling op de reguliere auto tijdelijk stop te zetten bij inzet van een vervangende auto, is dat werkgever en werknemer het niet-ter-beschikkingstaan per tijdelijke vervanging schriftelijk vastleggen. De werknemer moet daarbij ook de auto, de papieren en de sleutel bij de werkgever of de leasemaatschappij inleveren. De schriftelijke vastlegging moet alle gegevens bevatten waarmee de bijtelling van het vervangende voertuig kan worden berekend, de exacte periode van vervanging en ook het kenteken van de vervangen auto. De werkgever moet deze vastlegging bij de loonadministratie bewaren.

Als wordt voldaan aan de administratieve vereisten, kan deze regeling een goede oplossing bieden om tijdelijk, bijvoorbeeld in de vakantieperiode, een andere auto in te zetten. Denk bijvoorbeeld aan de inzet van aan diesel- of benzineauto voor langere (vakantie)ritten als de hoofdauto een volledig elektrische auto is.  De volledige tekst van de brancheregeling is te vinden op de website van de belastingdienst.

Bron: Auto & Fiscus
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Accepteren